Téli fűszerekkel igazi karácsonyi süti.
Nálunk nincs karácsony bejgli és ischler nélkül. Én azonban szeretek mindig valami újat is készíteni. Az almás pite annyire menő lett nálunk ősszel, hogy egy kicsit karácsonyi köntösbe öltöztettem, hogy úgy kerüljön az ünnepi asztalra. A sok fűszer és a sós karamell krémnek köszönhetően karácsonyi hangulatú süti lett belőle.
Hozzávalók az alap tésztához
130 g liszt
50 g barnacukor
1 csipet só
120 g puha vaj
Elkészítés
Az alap hozzávalóit tedd a robotgép táljába, majd dolgozd össze. Egy kis (kb. 30×20 cm) tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd egyengesd el benne a tésztát. Tedd 160 fokos sütőbe 15 percre.
Hozzávalók a töltelékhez
4 nagyobb alma
2 evőkanál liszt
2 evőkanál barnacukor
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál szegfűszeg
1/2 teáskanál szerecsendió
Elkészítés
A töltelékhez az almákat reszeld le, keverd össze többi hozzávalóval.
Hozzávalók a ropogós bevonathoz
40 g zabpehely
70 g barnacukor
30 g liszt
1 teáskanál fahéj
1 teáskanál szegfűszeg
1/2 teáskanál szerecsendió
60 g hideg vaj
Elkészítés
A bevonathoz keverd össze a zabot, a cukrot a lisztet és a fűszereket, majd morzsold el benne a vajat.
Hozzávalók a sós karamellhez
30 g cukor
1 teáskanál méz
1 teáskanál víz
1 teáskanál vaj
néhány csipet só
Elkészítés
A karamellhez olvaszd meg a cukrot a mézzel és a vízzel, és főzz borostyánszínű karamellt. Ha kész, keverd bele a vajat. Itt összekaphat kicsit, de ha tovább főzöd, vissza fog olvadni. Utána sózd ízlés szerint.
A félig megsült alapon oszlasd el az almás tölteléket, a tetejére szórd a zabos bevonatot. Kicsit nyomkodd össze. Tedd vissza a sütőbe 10-15 percre.
A kész sütit locsold meg a sós karamell krémmel. A tepsiben hagyd kihűlni, utána szeletelheted.