A muffin és a croissant találkozása.
Persze, hogy amerikai őrület a cruffin. 🙂 Először tavasszal hallottam róla Paul Hollywood City Bakes (A város ízei) című műsorában. A neves angol pék utazásai során a különböző kenyereket és pékárukat kutatja fel. San Fraciscoban járva mutatja be a cruffint, amit egy helyi pékségben készítenek. Annyira népszerű, hogy reggel nyitás előtt sorszámot osztanak, fejenként 2 darab vásárolható egy alkalommal. Aki nem kap sorszámot, annak aznap nem jut a croissant és muffin párosításából készült édességből.
Sok vendégem érkezik San Francisco-ból, de körükben kicsit sem népszerű a cruffin. Miután hallottam erről, mindenkit megkérdeztem, mit gondol róla, és fiatalok, idősek egyöntetű véleménye volt, hogy nem értik a felhajtást, és soha nem állnának be a sorba, hogy esetleg sorszámhoz jussanak. Hát én biztos ott lennék, legalább egyszer. 🙂
De addig sem hagy nyugodni a cruffin megkóstolásának gondolata, ezért egy ideje itthon próbálkoztam már az elkészítésével. Ez a verzió puha, szaftos lett, még másnap is finom. Ugyan az eredetivel nincs összehasonlítási alapom, de ezt még biztos sokat fogom elkészíteni.
Hozzávalók
∼12 darabhoz∼
2×60 ml tej
1 csipet só
1 teáskanál méz
15 g friss élesztő
200 g sima liszt
25 g teljes kiőrlésű liszt
25 g cukor
50 g olvasztott vaj
1 teáskanál vanília kivonat
a kenéshez:
néhány evőkanál olvasztott vaj
vaníliás, vagy fahéjas cukor
Elkészítés
A tejet melegítsd langyosra. 60 ml-hez add a sót, jól keverd el. A másik részben oldd fel a mézet, majd morzsold bele az élesztőt. Letakarva hagyd, hogy felfusson.
A liszteket mérd a robotgép táljába, add hozzá a cukrot, az olvasztott vajat és a vanília kivonatot. Ha felfutott az élesztő a kétféle tejet is öntsd hozzá, 10-12 perc alatt dagassz fényes, ruganyos tésztát. Letakarva, langyos helyen keleszd duplájára.
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, oszd 6 részre. Nyújtsd ki mindegyiket hosszúkás, nagyon vékony csíkra. Kend meg őket olvasztott vajjal és szórd meg a vaníliás, vagy fahéjas cukorral. A keskenyebbik felétől tekerd fel, hosszában vágd félbe. A feleket egyesével csavard fel, mint egy csigát.
Sorakoztasd őket jól kivajazott muffin formába, letakarva keleszd duplájára. 180 fokra előmelegített sütőben süsd meg őket 20-25 perc alatt. Még langyosan forgasd vaníliás, vagy fahéjas cukorba.
Így önmagában is isteni, de meg is töltheted, vagy a tetejére készíthetsz krémet, mintha cupcake lenne.