Fűszeres, ünnepi finomság.
Amióta gyerekként felfedeztem a mécsessel működő almasütőt a karácsonyi vásárokban, azóta vágyom olyanra. Tudjátok olyan, mint egy kerámia párologtató, csak egy hatalmas alma formájú gömb van a tetején.
Persze ilyenem még mindig nincs, almát viszont ennek ellenére sütök, hiszen sütőben is lehet, nem kell hozzá kerámia „csodacucc”. 🙂 Most pedig még egy ünnei töltelékkel is felturbóztam, hogy megkezdődjön a hangolódás a karácsonyra.
Hozzávalók
6 nagyobb alma
1 marék dió
1 marék aranymazsola
1 marék aszalt gyümölcs vegyesen
8 rúd babapiskóta
kb. 1 dl kókusztej
1 kávéskanál méz
2 késhegynyi mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés
A diót pirítsd meg, majd aprítsd fel. Az aranymazsolát áztasd be forró vízbe 10 percre, majd szűrd le és a többi aszalvánnyal együtt aprítsd fel.
A kókusztejet melegítsd fel, majd keverd el benne a mézet és a fűszerkeveréket. Tördeld bele a babpiskótát, és hagyd, hogy felszívja a folyadékot. Ha száraznak érzed, adj hozzá még kókusztejet. Keverd bele a diót és az aszalványokat.
Az almák tetejét vágd le a magházat távolítsd el, és váj egy lyukat a gyümölcs belsejébe. A kikapart almát is aprítsd fel, és add hozzá a korábban készített töltelékhez. Töltsd meg vele az almákat, majd tedd 160 fokos sütőbe, 15-20 perc alatt süsd puhára.