Húsleves libából cheddar sajtos gombócokkal.

Aki Márton napon nem eszik libát, az egész évben éhezni fog – tartja a mondás. Rajtam ugyan nem múlik, hatalmas liba lakomát fogunk csapni vasárnap. A leves és a főétel is libából készül majd. Apróblékból levest főzök, a sütőben pedig libacomb sül ropogósra. Jujj, de várom már a hétvégét! 
A leves, egy klasszikus húsleves sok zöldséggel, annyi különbséggel, hogy most liba aprólékot teszek bele, és azért, hogy felbodjam, sajgombóccal bolondítom meg. Tudom, hogy általában macesz gombóc kerül ebbe a levesbe, de azt egyszer kóstoltam, és nem ízlett, így sajtból készül a levesbetét.
Hogyan készítem? Itt is va

Hozzávalók a leveshez

1 liba farhát
1 liba nyak
2-3 liba szárnytő
5 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 fej vöröshagyma
1/2 gumó zeller
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 babérlevél
5-6 szem fekete bors
3-4 szem borókabogyó
3-4 szem szegfűbors

Elkészítés
A leveshez a liba aprólékot tedd egy nagy fazékba, öntsd fel vízzel, majd forrald fel. A tetejéről szedd le a habot, pótold a vizet majd tedd kis lángra. 
Pucold meg a zöldségeket és add a húshoz, majd fűszerezd a levest (a petrezselymet csokorba kötve tedd bele). Félig lefedve főzd 5-6 órát, míg a hús annyira puha nem lesz, hogy leomlik a csontról.
Ha elkészült a leves, vedd ki a csokor petrezselymet és a szemes fűszereket, majd dobd ki. A zöldségeket tedd egy tálba, a húst fejtsd le a csontról és tedd a zöldségek mellé. A levest szűrd át, majd tedd vissza a fazékba kis lángra

Hozzávalók a sajtgombóchoz

200 g reszelt cheddar
1-2 szelet száraz kenyér
2 tojás
1 csokor petrezselyem
só, bors

 

Elkészítés
A sajtgombócokhoz a száraz kenyereket locsold meg vízzel, hogy megszívják magukat, majd morzsold össze és nyomkodd ki, keverd össze a sajttal a tojásokkal, majd a fűszerekkel. Nedves kézzel készíts golflabda méretű golyókat és 5-8 perc alatt főzd meg a levesben. 

A levest a zöldségekkel és a hússal együtt tálald.