Gyors finomság házi leveles téztából.

Azt szeretem a leveles tésztában, hogy ahogy beleharap az ember érezni a hajtogatás során kialakult rétegeket. Ráadásul annyi verióban készíthetjük, amennyiben szeretnénk: lehet édes, lehet sós. Legtöbször croissant szoktam belőle csinálni natur, vagy csokival töltött verzióban, amit lefagyasztok, így bármikor ki tudok sütni egyet-egyet reggelire. Most a klasszikus francia péksüti helyett egy sós verzió lett belőle fekete olivával és aszalt paradicsommal. Mellé egy finom tea és a reggeli újság, vagy egy jó könyv, így máris jól indul a nap!

Hozzávalók
∼8 szelethez∼

500 g kenyérliszt (BL80)
10 g só
40 g cukor
30 g friss élesztő
2 tojás
90 ml víz
125 ml langyos tej
200 g hideg vaj
200 g magozott, felezett olajbogyó
10-12 szem aszalt paradicsom

Elkészítés
Az élesztőt oldd fel teljesen a langyos tejben. A vaj kivételével mérj ki minden hozzávalót a robotgép keverőtáljában, majd add hozzá az élesztős tejet is és a dagasztó karral 8-10 percig dolgozd a tésztát fényesre, ruganyosra.
Borítsd ki egy lisztezett deszkára, gyúrd kicsit át, majd nyújtsd ki kb. 20×50 centis téglalapra. 
A hideg vajat – tényleg fontos, hogy nagyon hideg legyen – tedd sütőpapír közé, majd egy sodrófával ütögesd szét laposra. Legyen olyan széles mint a tészta, hossza pedig akkora, hogy a 3/4-ét befedje. A vajat helyezd a tészta felső felére, majd az alsó 1/3-ad részt hajtsd rá a vajra. Erre hajtsd le a felső 1/3-as vajas részt. Így kapsz egy tészta-vaj-tészta-vaj-tészta réteget. 

Egy sodrófával középről inkább ütögetve, mint nyújtó mozdulatokkal dolgozd össze a rétegeket úgy, hogy közben kicsit nyújtod is a tésztát. Ezután hajtsd három részbe. Ez az első hajtás. Csomagold folpakkba és tedd a hűtőbe, hogy a vaj ismét megdermedjen. A nyújtás, hajtogatás műveletet háromszor ismételd meg úgy, hogy minden hajtás után 30-40 percet hűtöd a tésztát. Arra figyelj, hogy nyújtás előtt az előző nyújtáshoz képest forgasd el 90 fokkal a tésztát, így alakulnak ki a rétegek.
Ha elkészült a tésztád, egy lisztezett deszkán nyújtsd ki ujjnyi vastagra. Szórd meg a félbevágott olajbogyóval és az aszalt paradicsommal, majd kicsit nyomkodd a tésztéba. Tekerd fel, és vágd fel 12 részre. A tekercseket tedd egy tepsibe, és hagyd kelni kb. 30 percet. 
Ezalatt melegítsd fel a sütőt 180 fokra, a csigákat kend meg egy felvert tojással, majd tedd a sütőbe, ahol 15-20 perc alatt szépen megsülnek.