Ha szereted a sütőtököt, próbáld ki kókusztejjel.
Amint beköszönt az ősz, feltankolom a spejzunkat sütőtökkel, és heti szinten készítek belőle valamit. Az egyik kedvenc a leves, amit már évek óta csak kókusztejjel krémesítek, mert kellemes, enyhén kókuszos ízt ad neki. Most viszont extra kókusz ízt adtam hozzá egy löttyintés kókusz sziruppal. Természetesen, ez elhagyható, ha valaki nem szereti, de szerintem a sütőtök és a kókusz isteni együtt. A másik trükk, hogy a sütőtököt nem főzöm, hanem sütöm, mert ettől karakteresebb lesz az íze a levesnek.
Hozzávalók
∼4-6 főre∼
1 sütőtök
1,5-2 l alaplé
2 dl kókusztej
2 cl kókusz szirup (opcionális)
só, bors
kókuszkrém és pirított magvak a tálaláshoz
Elkészítés
A sütőtököt darabold fel, távolítsd el a magjait. Tedd egy tepsibe, 200 fokos sütőben süsd meg.
Ha elkészült, a húsát kanalazd bele egy lábosba, botmixerrel pürésítsd. Adj hozzá annyi alaplevet, hogy krémes állagú levest kapj. Forrald fel, ízesítsd sóval, borssal, majd add hozzá a kókusztejet és a kókusz szirupot, ha használsz. Néhány perc alatt főzd össze.
A levest kanalazd tálakba, csorgass rá kókuszkrémet és szórd meg pirított magvakkal (esetleg baconnel)