Egyszerű és finom tésztaétel.
Ahány ház, annyi gnocchi. Készülhet polentából, ricottával, édesburgonyával, ősszel pedig sütőtökkel. A hagyomáynos verzió azonban a most következő krumplis változat.
Mostanában amikor időm engedi Jamie Oliver új sorozatát, a Jamie Cooks Italy-t nézem. Gennaro Contaldoval járják Olaszországot, helyi nagymamákat keresnek fel, akik megmutatják nekik a hagyományos, házi receptjeiket. Ennek hatására legszívesebben én is felkeresném ezeket a nagyikat, és reggeltől estig velük főznék. De mivel még mindig Magyarországon vagyok, csak annyit tehetek, hogy itthon csinálok valami finomat, ami elrepít Olaszországba. A pestos gnocchi tökéletes ehhez.
Hozzávalók
∼2 főre∼
250 g krumpli
1 tojássárgája
kb. 150 g liszt
1 csokor bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
1 marék fenyőmag
1 marék parmezán
kb. 1 dl olívaolaj
só
Elkészítés
A gnocchihoz a krumplit héjában főzd meg. Ha kihűlt, pucold meg, és nyomd át krumplinyomón. Sózd, add hozzá a tojás sárgáját és gyúrd össze annyi liszttel, amennyit felvesz. Egy lágy, ám mégsem ragacsos tésztát kell kapj. Formázz belőle vékony hurkát és vágd fel ujjnyi darabokra. Ha van bordázód (bordás fa lap, amivel a csigatésztát is készítették régen az asszonyok), átpörgetheted rajta, így csíkozott lesz a felülete.
A pestohoz a fokhagymát egy csipet sóval törd össze egy mozsárban, add hozzá a bazsalikom leveleket és dolgozd krémesre. Utána mehet bele a fenyőmag és a parmezán. Csurgass hozzá annyi olívaolajat, hogy egy szép, krémes szószt kapj.
A gnocchit sós, forró vízben főzd ki. Onnan tudod, hogy megfőttek, hogy feljöttek a kis gombócok a víz tetejére.
Egy serpenyőbe tegyél 2 evőkanál pestot, melegítsd meg, majd forgasd át rajta a gnocchit, hogy szép zöld színt kapjanak.
A maradék pestoval meglocsolva tálald.