Isteni francia vajas tészta sósan.

Gyerekkoromban a tubusos krémsajtot a telken beérett, friss paradicsommal ettem. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy a két hozzávalót egy galetteben ötvözzem.  
A galette a legkönnyebb és leggyorsabb pite, amit valaha készítettem. Inkább ősszel sütöm, az ilyenkor szezonális zöldségekkel és gyümölcsökkel. Egy nagy pite is készíthető a tésztából, de mivel vendégek jöttek hozzánk, úgy gondoltam, mindenkinek sütök egyet, amit előételnek szolgáltam fel.

Hozzávalók
∼4 darabhoz∼

100 g liszt
 50 g vaj
egy csipet só
1-2 evőkanál víz
fél tubus krémsajt
5-6 nagy levél bazsalikom
20 szem aszalt paradicsom
1 tojás a tészta megkenéséhez
friss bazsalikom levél a díszítéshez

Elkészítés
A lisztben keverd el a sót, majd morzsold el benne a vajat. Kezd el összegyúrni, ha kell adj hozzá néhány kanál vizet. A tésztát oszd négy részre, egy lisztezett felületen nyújtsd ki mind a négy részt kerekre. 
A krémsajtot keverd el az apróra vágott bazsalikom levelekkel, ezzel kenj meg minden galettet. Tegyél rájuk 5-5 szem aszalt paradicsomot – ha nagyon ki van száradva, felhasználás előtt forrázd le, és hagyd állni a vízben pár percig – majd hajtogasd vissza a tészta szélét. Tedd a kis pitéket egy lisztezett sütőlapra, vagy tepsire. Kend meg a szélüket felvert tojással, majd tedd 160 fokos sütőbe 10-12 percre. 
Bazsalikom levelekkel díszítve tálald.