Nem is gondolnád, milyen egyszerű otthon elkészíteni.

A lyukas közepű tészták – még a kézművesek is – géppel készülnek, de van néhány forma, amit otthon egy kötőtű, vagy hurkapálca segítségével is könnyen meg lehet formázni. Ilyen például a mini makaróni. 
Engem a tésztakészítés kikapcsol, feltölt. 2014-ben már az első otthoni próbálkozáskor tudtam, hogy nagyon sok tésztát fogok készíteni. És így is lett. Üzletben azóta szinte nem vásárolok tészát, ha enni szeretnénk én magam gyúrom. Ma már olyan formákat is könnyedén meg tudok csinálni, amikről pár éve azt gondoltam, otthon lehetetlen. Ilyenek a lyukas közepű tészták, amiket egy húsdarálóra emlékeztető géppel készítenek. A gép a behelyezett tésztát formára nyomja, egy kis kar pedig a kívánt hosszúságúra vágja fel. Így készül a penne, a rigatoni, vagy a makaróni. De nem kell otthonra rettentő drága eszközöket beszerezni, ha ilyen tésztákat szeretnénk készíteni, néhány pálca, vagy kötőtű segítségével meg lehet formázni ezeket is. 

Hozzávalók
∼2 főre∼

200 g durum tésztaliszt
80 ml langyos víz

 

Elkészítés
Tedd egy tálba a lisztet, majd apránként add hozzá a vizet, és gyújd amíg összeáll. A tésztát tedd egy deszkára, majd a tenyered nagyujjad alatti párnás részével nyújtó és visszahajtó mozdulatokkal gyúrd a tésztát amíg homogén és ruganoys nem lesz, a repedések és árkok el nem tűnnek a felületéről.
Oszd 4 részre a tésztát, amit nem használsz csomagold be folpakkba, nehogy kiszáradjon. A negyed tésztából hengergess egy hurkát, majd vágj belőle kis darabokat. Ezekből a tenyereddel sodorj 5-6 centis csíkokat. Nyomj egy vékony kötőtűt, vagy hurkapálcát a kis tésztacsíkok közepébe, majd sodord össze, és húzd le a pálcáról. Figyelj arra, hogy a deszka, amin dolgozol ne legyen lisztes, mert a sodráshoz kell egy kis tapadás, a lisztes felületen pedig csak el fog csúszni a tészta.

A tésztát azonnal is kifőzheted, sós, lobogó vízben 2-3 perc alatt, vagy meg is száríthatod.
A tészta szárításához fa, vagy textil felületet használj, 2-3 nap alatt teljesen kiszárad, és hosszú ideig tárolhatod.