Aranyságra, gőzölgő leves tele zöldséggel, hússal és házi tésztával.

Az egyik kedvenc levesem a lassan, sok zöldséggel készült húsleves. A nyári szezonból ez általában ki szokott maradni, mert az amúgy is meleg lakást nincs kedvem tovább fűteni 5-6 órán keresztül. Ezért így kora őszre már mindig ki vagyok éhezve a húslevesre. 
A 93 éves nagymamám meséli el rendszeresen, hogy gyerekkorában az anyukája minden vasárnap húslevest főzött és rántott húst sütött. Lehet, hogy ezt a szokást – a húsleves részt – vissza kéne hozni a családba. 🙂

Hozzávalók

1 db kacsa farhát
1/2 kg kacsa szárnytő
5 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 fej vöröshagyma
1/2 gumó zeller
1 gerezd fokhagyma
1 csokor petrezselyem
2 babérlevél
5-6 szem fekete bors
3-4 szem borókabogyó
3-4 szem szegfűbors

Elkészítés
A kacsa farhátat és a szárnytöveket tedd egy nagy fazékba, öntsd fel vízzel, majd forrald fel. A tetejéről szedd le a habot, pótold a vizet majd tedd kis lángra. 
Pucold meg a zöldségeket és tedd a hús mellé, majd add hozzá a fűszereket is (a petrezselymet csokorba kötve tedd bele). Félig lefedve főzd 5-6 órát, míg a hús annyira puha nem lesz, hogy leomlik a csontról.
Ha elkészült a leves, vedd ki a csokor petrezselymet és a szemes fűszereket, majd dobd ki. A zöldségeket tedd egy tálba, a húst fejtsd le a csontról és tedd a zöldségek mellé. A levest sűrű szitán szűrd át. 
Cérnametélttel tálald.