Omlós marhahús barnasörös szószban.
Augusztus végén volt az anyukám szülinapja, így megint egy olyan ételt kellett kitalálnom a családi köszöntésre, amit nem készítünk minden nap, de egy 8, egy 5 és egy 3 éves is megeszik. A szaftos hús ilyenkor mindig jó választás, mert a gyerekeket azzal le lehet venni a lábukról, illetve lehet hozzá knédlit készíteni, ami anyukám egyik kedvence. Így lett a szülinapi menü barna búzasörös marharagu.
Hozzávalók a raguhoz
∼8-10 főre∼
1,5 kg marhalábszár
1 nagy fej vöröshagyma
2 szál répa
2 dl barna búzasör
1 konzerv darabolt paradicsom
1 csokor petrezselyem apróra vágva
6-8 szem feketebors
2-3 szem borókabogyó
3 babérlevél
kb. 1 liter víz
só
Elkészítés
A raguhoz a húsról vágd le a zsírt és az inakat. Egy lábosban kevés olajon pirítsd le, vedd ki és tedd félre.
A vöröshagymát aprítsd fel, párold üvegesre. Dobd rá a megpucolt és felkockázott répát. Forgasd kicsit át, majd tedd vissza a lábodba a húst. Öntsd fel a sörrel, hagyd nagy lángon, hogy az alkohol elillanjon belőle. Add hozzá a paradicsom konzervet, a fűszereket, sózd, öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Kis lángon, fedő alatt főzd 3-4 órát.
Hozzávalók a knédlihez
1 kocka friss élesztő
1,5 dl langyos tej
1/2 kg rétes liszt
1 tojás
csipet só
kb. 1,5 dl langyos víz
1 marék apróra vágott zsömle, vagy kifli
Elkészítés
A knédlihez langyos tejbe morzsold bele az élesztőt, takard le, hagyd, hogy felfusson. A lisztet keverd össze a sóval, add hozzá a tojást és a felfutott élesztőt, majd dagassz belőle egy nem túl lágy tésztát. Ha kell, langyos vízzel tudsz lazítani a tészta állagán. Én kb. másfél dl vizet adtam még hozzá. A kiflit/zsömlét vágd nagyon apróra és add a tésztához, így dagaszd tovább. Tedd langyos helyre, hagyd, hogy a duplájára keljen. A megkelt tésztából formázz 3-4 kisebb rudat (knédli formát), és gőz fölött párold meg 25-30 perc alatt.
Ha elkészült a hús is, már csak a tálalás, és a falatozás van hátra. 🙂