Könnyű nyári vacsora.
A telken évek óta ültetünk tökféléket: sütőtököt, cukkinit, hokkaido tököt. Az előző évben vett tökfélék magjait szárítva eltesszük, és abból lesz a következő éves termés. Imádom ezt a körforgást!
Idén kicsit sokára indult be a cukkini, a termés viszont annál bővebb. Ráadásul hatalmas zöldségek nőnek, így el vagyunk látva cukkínivel bőven, ami fel is adta nekem a leckét, hiszen heti egyszer biztos, hogy abból főzök. Tegnap például ezt a gyors vacsit dobtam össze belőle.
Hozzávalók
∼10 drabhoz∼
1 nagy cukkini
1 tojás
3-4 evőkanál liszt
mozzarella
só, bors, oregano
2 dl tejföl
1 gerezd fokhagyma
Elkészítés
A cukkinit pucold meg, vágd félbe és távolítsd el a magjait. Ezután kézzel, vagy géppel reszeld le. Tedd egy tálba és sózd meg, majd hagyd állni néhány órát, hogy kieressze a levét.
Ezután a cukkiniről öntsd le a levet, és jól nyomkodd is ki. Add hozzá a tojást, és annyi lisztet, hogy egy sűrű, palacsinta tészta szerű masszát kapj. Sózd, borsozd és fűszerezd oreganoval.
A mozzarellát kockázd fel.
Egy serpenyőben hevíts kevés olajat, majd egy kanállal szaggass kis korongokat a cukkini masszából. Ha kell, a kanalat mártsd bele az olajba, így könnyebben lecsúszik róla a tészta. Mindegyik közepére fektess egy kocka mozzarellát, majd fedd be egy kevés masszával. A kanállal igazgasd el, hogy a sajt ne tudjon kifolyni. Pár perc alatt süsd aranybarnára a tócsnik mindkét oldalát.
Kínáld melegen, vagy akár hidegen is tejfölben elkevert zúzott fokhagymával.