Tahinis padlizsánkrém.

A padliszánkrém a magyar konyhában sem ismeretlen, de sokfelé készítik még a világon. Például a Közel-Keleten is, mégpedig jó sok fűszerrel.
Hívhatnánk padlizsán hummusznak is, mert az egyik fontos összetevője a tahini, vagyis a szezámmag krém, ami a hummuszba is kerül. Csicseriborsó helyett azonban ehhez a krémhez sült padlizsánt teszünk, ami készülhet a sütőben, a grillen, vagy gázláng fölött is.  Ha sütőt, vagy gázlángot használsz, egy kis füstös ízt csempészhetsz bele, de ízesítheted füstsóval, ha nincs gáztűzhelyed. 

Hozzávalók

3 közepes padlizsán
2 evőkanál tahini paszta
negyed lime leve
1 gerezd fokhagyma
1 csipet só
1 evőkanál olíva-, vagy szezámolaj

Elkészítés
A padlizsánt süsd meg, míg a héja fekete nem lesz. Utána tedd egy hűálló tálba, és takard le folkappal, hogy a gőzben megpuhuljon, és könnyen lejöjjön a héja.
A kész padlizsán húsát kanalazd egy késes robotgépbe, add hozzá a többi hozzávalót és dolgozd össze.
Pirítóssal és lime szeletekkel tálald.