Roppanós vajas tészta, citromos krémmel töltve.
Ó, az angol citromkrém. Csak úgy magában is meg tudom enni, de rengeteg sütihez lehet használni.
Puding helyett kerülhet a gyümölcstortába is, amit aztán bogyós gyümölcsökkel koronázol meg – ez így igazán frissítő desszert nyárra -, vagy egyszemélyes kis tortákat/kosárkákat is készíthetsz. A tészta hasonló roppanós, vajas, mint a gyümölcstorta tésztája, és akár ezt is díszítheted gyümölcsökkel, de én valamiért jobban szeretek mentát, vagy bazsalikomot dobni a tetejére.
Hozzávalók a vaja tésztához
∼8 darabhoz∼
125 g liszt
62 g vaj
38 g cukor
1 tojás
Elkészítés
A tésztához tegyél minden hozzávalót egy tálba és kézzel, vagy robotgéppel dolgozd össze. Oszd 8 részre.
Jól vajazd ki a formákat, nyomkodd bele a tésztát. Az alját egy villával szurkáld meg, majd borítsd be sütőpapírral. Nehezéknek tegyél bele száraz babot, lencsét, vagy sárgaborsót.
180 fokos sütőben 10-15 perc alatt süsd készre. Forgasd ki a tésztát a formából, hagyd hűlni.
Hozzávalók a citromkrémhez
50 g cukor
1 tojás
1 citrom leve
25 g vaj
Elkészítés
A krémhez egy fém keverőtálban kézi habverővel keverd habosra a tojásokat a cukorral. Tedd gyöngyöző víz fölé, kezd el összemelegíteni. Kevergetés mellett csurgasd hozzá a citromlevet, kevergesd addig amíg puding állagúra sűrűsödik. Ekkor vedd le az edényt a gőzről, keverd bele a vajat, tedd félre hűlni. Néha kevergesd át, hogy a teteje ne álljon össze.
A kihűlt kosárkákatmtöltsd meg a citromkrémmel, díszítsd menta levelekkel.