Ízek Ciprusról.

Egy-egy utazás mindig nagy hatással van arra, hogy hazatérve miket főzök. Nem csak azért, mert rengeteg fűszerrel, szósszal, lekvárral pakolom meg a bőröndöt, hanem azért, mert az utazás ízeit érezve egy kicsit meghosszabbítható a nyaralás.
Ezért hétvégén gyorsan ki kellett próbálni azt a souvlaki fűszerkeveréket, amit Ciprusról hoztam. Szerveztem is hát egy családi grillezést a telken – furcsa, de idén ez volt az első – és elhozam nekik is a ciprusi ízeket.
A souvlkai mellé azt a salátát dobtam össze, amit Cirpuson minden étel mellé felszolgálták, így teljesen rákattantam. El is határoztam, itthon is rendszeresen készítek majd ilyet, akár egy pizza mellé is.

Hozzávalók a húshoz
∼8 főre∼

1 kg sertés darálthús
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 teáskanál souvlaki fűszerkeverék (só, fűszerpaprika, oregano, kömény, bors)
1 tojás
3-4 evőkanál morzsa
1/2 tesákanál só
hurkapálca a nyársak elkészítéséhez

Elkészítés
A hús hozzávalóit tedd egy tálba, és jól keverd össze. A hurkapálcákat, ha túl hosszúak, felezd el, majd nyomkodd rá a fűszeres húst úgy, hogy kis hurkákat kapj. Sütésig tedd a hűtőszekrénybe, így a hús kicsit meg is dermed majd a nyársakon.

Hozzávalók a salátához

1 fejes saláta
1 kígyóuborka
3 paradicsom
1 paprika
1/2 lilahagyma
olívaolaj, vörösborecet

Elkészítés
A salátához a hozzávalókat csíkozd/kockázd fel, majd keverd össze egy tálban. Locsold meg olívaolajjal és vörösborecettel.

A nyársakat minden oldalukon süsd meg forró grillen.
A salátával tálald.