Töltött káposzta olasz módra.

A kápszta-félék fő szezonja ősszel/télen van, de nyáron is kapható zsenege, friss káposzta a piacokon. Most feltehetnétek a kérdést, hogy minek káposzta nyáron, hiszen nem épp nyári ételek készülnek belőle. Azonban nem csak nehéz fogásokat készíthetünk a káposztából. Korábban megosztottam már egy olasz receptet, káposzta és krumpli parmezánnal és jó sok vajjal sütőben sütve, ami ugye egyáltalán nem nehéz étel? Most meg egy – szintén olasz – paradicsommal készülő tötött verziót hoztam nektek.  

Hozzávalók
∼6 főre∼

1 fej káposzta
1 kg darálthús
200 ml rizs
1 fej vöröshagyma
2 dl húsalaplé
400 ml paradicsom szósz
só, fűszerpaprika, füstölt fűszerpaprika

Elkészítés
A rizst főzd meg, és hagyd kihűlni.
A hagymát kevés olajon dinszteld meg, és azt is tedd félre.
A káposztát szedd levelekre, távolítsd el egy ollóval a középső kemény részt, majd forrásban lévő sós vízben főzd 2-3 percig. Vedd ki az edényből, és egy konyharuhán itasd le róla a vizet.
A darálthúst keverd össze a rizzsel, a dinsztelt hagymával, és ízesítsd sóval, borssal és füstöt fűszerpaprikával.

A húsos töltelékből tegyél minden káposzta levélre egy kis kupaccal, majd szorosan tekerd. A káposzta tekercseket tedd szorosan egymás mellé egy magas falú tepsibe.
A paradicsom szószt keverd össze a húsalaplével, sózd, borsozd és adj hozzá fűszerpaprikát ízlés szerint. Öntsd le vele a töltöt káposztákat, fóliával takard le a tepsit és tedd 180 fokos sütőbe 35-40 percre. Ha megpuhult a káposzta, vedd le a takarást, és 5-6 percre tedd még vissza, hogy kicsi színt kapjon az étel.