Könnyebb, mint gondolnád!

Aki járt már Horvátországban, az biztos fel tudja idézni azt az illatot, ami a tengerpartot lengi be minden délután/este, amikor kinyitnak a kikötőben a halsütödék. Ha a tengerpartra vágyom, akkor halat szoktam grillezni, hogy legalább az illatokon olyanok legyenek otthon, mint a nyaralás alatt. Az egyik kedvencem a makréla, ami mellé petrezselymes krumplit és párolt mángoldot/spenótot szoktam csinálni  – ahogy a tengerparton is. Szerencsére már mángoldot is kapni itthon itt-ott, de a spenót is tökéletes hozzá. 
Próbáld ki és meglátod, tényleg olyan lesz, mint a tengerparton. 😀

Hozzávalók
∼2 főre∼

2 egész makréla zsigerelve
4 nagy szem krumpli
2 marék mángold
2 evőkanál vaj
2 szál rozmaring
só, bors

Elkészítés
Ha nem zsigerelt makrélát kapsz (a Metro áruházban biztos, hogy tiszítva veheted meg), nagyon egyszerűen el tudod távolítani a belsőségeket. Egy hegyes, éles késsel vágd fel a hal hasát a fejétől indulva a farka felé, majd kézzel, vagy egy kanál segítségével egy mozdulattal ki tudod szedni a beleket, és a májat. 

Ezután a hal mindkét oldalát írdald be, majd dörzsöld be sóval, vajjal és a kis résekbe – ahol bevágtad – tegyél a rozmaringból. Forró serpenyőben vaj és olaj keverékén 5-6 perc alatt süsd meg mindkét oldalát.
A krumplit héjával főzd meg, pucold meg és forgasd át egy serpenyőben vajon, majd szórd meg petrezselyemmel. 
A mángoldot forró serpenyőben fonnyaszd meg, majd sózd és borsozd.