Edd magad egészségesre!
Nem vagyok az, aki napról, napra követi az étkezési trendeket, és ha az a divat, hogy csak levelet rágcsálunk, akkor beáll a sorba. Azt vallom, hogy együk azt, amit szeretünk, persze az legyen színes – a szó szoros értelmében – és változatos, hogy természetes módon jussunk hozzá minden fontos vitaminhoz és tápanyaghoz.
Ettől függetlenül vannak olyan trendek, amik mellett nem tudok én sem elmenni, mert vaknak kéne lenni ahhoz, hogy ne vegyem észre. 🙂
Olykor, olykor, ami tetszik azt kipróbálom, átalakítva a saját ízlésemre. Ilyen a Buddha tál is. Most a csapból is ez folyik, nincs nap, hogy ne jönne szembe egy ilyen fotó a közösségi médiában. Egyre több étterem veszi fel a kínálatába – függetlenü attól, hogy korábban milyen ételeket kínáltak – és szakácskönyvek jelennek meg csupán Buddha tál receptekkel.
De mi is ez a Buddha tál őrület?
A Buddha tál tradicionálisan a buddhista szerzetesek étele volt, akik vegetáriuánus étrendet követtek. Egy tálon egyszerre 8-10 féle zöldségből, esetleg tojásból és tengergyümölcseiből állították össze ebédjüket annak érdekében, hogy így minden fontos tápanyagot bevigyenek a szervezetükbe.
A szerzetesek étkezési szokása idővel megjelent kína egyes területeink, otthonokban, éttermekben, majd tavaly nagyot robbant az egész világon. A Buddha tálak mára az egészséges/vegán étkezést követők szimbóluma lett. Újabb alapanyagok kerültek előtérbe, az úgynevezett superfood-ok, vagyis a nagyon egészséges, antioxidáns hatású, minimális kalóriát tartamazó hozzávalók. A tálak összeállításánál pedig figyelembe veszik, hogy tartalmazzon gabonaféléket, proteint, roppanós és lágy zöldségeket, valamint magvakat. Ezt egészíthetik ki öntetek, amik szintén az egészség jegyében készülnek.
Mikből is állíthatod össze a Buddha tálad?
Gabona: barnarizs, vadrizs, quinoa, bulgur, rizstésza, couscous
Protein: fekete bab, lencse, tofu, tojás, csicseriborsó
Zöldségek: édesburgonya, brokkoli, spárga, kukorica, cukkini, répa, paprika, célka, uborka, salátafélék, zeller, spenót, karfiol
Magvak: szezámmag, napraforgómag, kesudió, dió-, és mogyorófélék, tökmag, chia mag
Öntet: olívaolaj, vinaigrette, görög joghurt, szójaszósz, hummusz, avokádókrém
Mivel szeretem a zöldségeket, és a magvakat, valamit a Buddha tál kinézetre is vonzó, olykor összedobok egyet, de bevallom, ez nálunk a saláta köret funkciót tölti be, nem a főételét. A legutóbbi tál mellé chilis szósszal megkent lazacot pároltam, amihez nagyon jól illet a bébispenót-kukorica-reszelt répa-kígyóuborka-aszaltparadicsom krémben főtt bulgur Buddha tál.