A spanyolok nemzeti étele.

Ez az az éltel, amit még soha, sehol nem kóstoltam, csak otthon készítettem el. Talán azért, mert egyszerű, az éttermekben pedig – főleg, ha Spanyolországban jár az ember – annyi minden érdekesebbet találni az étlapon, hogy az empanada háttérbe szorul.
A hagyományos verzió húsos, de zöldséges töltelékkel is készülhet, sőt Argentínában gyümölccsel is töltik, amit desszertnek fogyasztanak. Van, ahol olajban sütik, én viszont a sütőben szoktam, így elkerülhető az olajban sütéssel járó kosz. 🙂

Hozzávalók a tésztához
∼12 db-hoz∼

250 g liszt
1/2 teáskanál sütőpor
2 nagy csipet só
1 tojás (+1 tojás a kenéshez)
75 g vaj
kb. 0,5 dl víz

Elkészítés
A tészta hozzávalóit a víz kivételével tedd a robotgép keverő táljába, majd a (lapos) keverő karral dolgozd össze, amíg morzsa állagú nem lesz. Ekkor is adagokban adj hozzá annyi vizet, hogy a tészta összeáljon. Borítsd ki egy lisztezett deszkára és gyúrd kicsit át. Tedd folpakkba, majd a hűtőbe 30-40 percre.

Hozzávalók a töltelékhez

200 g marha darálthús
1 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kis szál sárgarépa
4 szem koktélparadicsom
1 csapott teáskanál füstölt pirospaprika
2 teáskanál mexikói fűszerkeverék
só, bors, olaj

Elkészítés
A töltelékhez az újhagymát és a fokhagymát aprítsd fel, futtasd meg kevés olajon egy serpenyőben. Add hozzá a húst, jól pirítsd le minden oldalát. Ha már van színe a húsnak, sózd, borsozd, add hozzá a fűszereket. Keverd át, pirítsd még pár percig. Utána add hozzá a koktélparadicsomokat – mérettől függően félbevágva, vagy negyedelve. Kis lángon, fedő alatt főzd 15-20 percig. Ezután húzd le a tűzről, vedd le róla a fedőt, és hagyd kicsit hűlni.

A tésztát vedd ki a hűtőből, gyúrd át, majd nyújtsd ki kb. 1 centi vékonyra. Egy 12 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggas belőle köröket. Ismételd meg addig, amíg van tésztád. A kis körök egyik felére tegyél egy teáskanállal a töltelékből, majd hajtsd félbe. A széleit jól zárd össze, majd egy villával is nyomkodd le. Tedd sütőpapírral kibélelt tepsibe, kend meg felvert tojással, és tedd 170 fokos sütőbe. 10-12 perc alatt szépen átsülnek.
Tejföllel, vagy salsa szósszal kínáld.