Fűszeres csicseriborsó golyók.
Gimis koromban a Paulay Ede utcában volt egy falafeles – talán Budapesten akkor az egyetlen – ahova egy akkori barátnőm vitt el, mondván ezt meg kell kóstolnom. Az apró kis üzletben, épp, hogy el lehetett férni, mert mindig tele volt. A pultban kaptunk egy pitát, amit mi magunk tömhettünk tele falafel golyókkal és zöldségekkel, majd meglocsolhattuk mindenféle szósszal. Akkor lettem a falafel és a csicseriborsó szerelmese. Most otthon készítettem el hétvégén ebédre.
Hozzávalók a pitához
∼6 db-hoz ∼
300 g sima liszt
50 g teljes kiőrlésű liszt
20 g friss élesztő
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál cukor
1 teáskanál só
230 g víz
Elkészítés
A pitához a száraz hozzávalókat tedd a robotgép táljába. A vízben teljesen oldd fel az élesztőt, add hozzá az olívaolajat és önts a lisztes keverékre. A dagasztó karral dolgozd össze 10-15 percig. Takard le, keleszd duplájára.
Ha megkelt a pita tésztája, borítsd ki egy lisztezett deszkára. Kicsit gyúrd át, és oszd 6 részre. Mindegyikből gyúrj kis gömböt, majd kör alakúra nyújtsd ki. Száraz, forró serpenyőben süsd meg mindkét oldalon. Akkor jó, ha felfújódik, így lesz üreges a belseje.
Hozzávalók a falafelhez
∼kb. 20 db∼
200 g csicseriborsó
1 gered fokhagyma
1 csokor petrezselyem
1 csipet só
1 csapott teáskanál köménymag
1 csapott teáskanál koriandermag
1 púpos teáskanál harissa
2 evőkanál (csicseriborsó) liszt
Elkészítés
A falafelhez a kömény-, és koriander magokat tedd száraz, forró serpenyőbe, és pirítsd addig, amíg illatozni nem kezd. Ekkor mozsárban törd össze.
A falafel többi hozzávalójával együtt tedd egy késes robotgépbe, és dolgozd össze. Ha morzsás állagú, öntsd ki egy tálba, gyúrd össze, és formázz 20 kis golyót. Kevés olajon forró serpenyőben süsd meg.
Hozzávalók az összeállításhoz
2 paradicsom felkockázva
2 újhagyma felkarikázva
3-4 jégsaláta levél darabokra tépkedve
1 kígyóuborka felkockázva
fokhagymás joghurt
harissás joghurt
hummusz
Elkészítés
A szószokhoz egy nagy doboz joghurtot ossz két részre, az egyikbe keverj egy teáskanál harissát, a másikba nyomj egy gerezd fokhagymát. A hummuszhoz tegyél 200 g csicseriborsót, 1 gerezd fokhagymát, 1 evőkanál tahini pasztát, egy citrom levét és egy kevés olívaolajat a késes robotgépbe, és dolgozd össze.
A pita összeállításához vágd le a pita tetejét, tegyél bele a zöldségekből, locsold meg a szószókkal, tegyél rá 3 db falafel gombócot, majd újra egy kis zöldséget és szószt.