Igazából nem is az enyém, de nekem mégis különleges.

A tésztakészítés után ez a banántorta áll szívemhez a legközelebb. Különleges számomra, nem csupán egy recept, hanem fontos története van.
A bemutatkozómban olvashattátok, hogy a főzés szeretete Jamie Oliver Pucér szakács tévéműsorán keresztül ragadt rám. Az ő hatására kezdtem el főzni, és élvezni a konyhában töltött időt. Abban a bizonyos adásban, amit először láttam vele, ezt a banántortát készítette el, én pedig még azon a héten meg is sütöttem, elsőként konyhai „karrierem” során (persze leszámítva a gyerekkori segítek panírozni pancsolásokat). Nem szoktam sokszor készíteni, talán mindössze 3-4 alkalommal csináltam meg az elmúlt 20 éveben, de mindig is nagyon kedves emlékeket ébreszt bennem: látom magam előtt, ahogy  Jamie a kis lakásának konyhájában, göndör, szőke fürtjeivel készíti. 🙂

Hozzávaló

170 g vaj
170 g cukor
1 csomag vanilin cukor
4 tojás
340 g liszt
2 teáskanál sütőpor
2 dl tejföl
1 csipet só
2-3 érett banán

Elkészítés
A tojás fehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá, és tedd félre. A lisztet keverd össze a sütőporral, erre is később lesz szükséged.
A vajat keverd krémmé a cukorral és a vanilin cukorral, majd add hozzá a tojások sárgáját, végül a tejfölt. Keverd amíg egy sima krémet nem kapsz. Ezután keverd bele a felkockázott banánt, majd a lisztet, végül pedig óvatosan forgasd bele a felvert tojásfehérjét. Öntsd a masszát egy kivajazott, kilisztezett tortaformába, és tedd a sütőbe 160 fokra 40-45 percre.