A csavart, kifordított kalács.

Zsidó hagyomány, hogy szombaton kalácsot sütnek. Ez általában a nagymamák feladata, akik ünnepnapokon ezt a kalácsot teletömik mindenféle földi jóval: csokoládéval, aszalt gyümölcsökkel, magvakkal, hogy méltó kenyérféle kerüljön az asztalra. Ezért az ünnepekre készített kalács neve a nagymamák által sütött finomságra utal, hiszen a Babka, nagymamát jelent.
Különösen szeretem azokat a kelt tésztákat, amiket félbevágva, félig nyitva kell fonni, így kilátszik a töltelékük. Több verziót készítettem már, most a Babkát sütöttem meg Yotam Ottolengi kalács receptje szerint, amit annyiban módosítottam, hogy a szárított élesztő helyett frisset használtam. Nekem a szárított élesztő sosem működik, nem kelnek meg az azzal készült tészták. Ha te sem szereted a szárított verziót, egy könnyű átváltással bármikor használhatsz helyette frisset. 7g szárított élesztőnek 25 g friss felel meg. 
A kalács töltelékét az alap csoki mellett kicsit gazdagítottam aszalt és roppanós finomságokkal.

Hozzávalók a tésztához

265 g liszt
50 g cukor
20 g élesztő
1/2 citrom reszelt héja
2 kis tojás
60 ml víz
egy nagy csipet só
75 g szobahőmérsékeltű vaj

Elkészítés
A tésztához a robotgép táljában keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot, majd morzsold hozzá az élesztőt és add hozzá a citromhéjat. Indítsd el a robotgépet a dagasztó karral, adagold a tálba a tojásokat és a vizet. Ha összeállt a tészta, darabokban dolgoztasd bele a vajat. Végül dagaszd a tésztát 8-10 percig, majd letakarva tedd a hűtőbe egy éjszakára, és hagyd kelni.

Hozzávalók a töltelékhez

100 g csokoládé
100 g vaj
100 g törökmogyoró

Elkészítés
A töltelékhez a vajat és a csokit gőz fölött olvaszd össze, majd hagyd kicsit hűlni. A törökmogyorót aprítsd fel.

Hozzávalók a sziruphoz

130 g cukor
60 ml víz

Elkészítés
A sziruphoz forrald össze a vizet és a cukrot, majd kis lángon főzd néhány percig, hogy kicsit sűrűbb legyen.

A tésztát borítsd ki lisztezett felületre, nyújtsd ki téglalap alakúra. Kend meg a csokival, szórd meg mogyoróval. A hosszabbik oldalától indulva tekerd fel, középen, hosszában vágd ketté úgy, hogy az egyik szélénél egyben hagyhatsz néhány centis darabot. Igazgasd el a két szárat úgy, hogy a töltelék felfele nézzen, majd az egyben lévő végétől indulva csavard össze a két szárat. A kalácsot tedd szögletes sütőformába, meleg helyen keleszd a duplájára. Kend meg felvert tojással, 180 fokos sütőben kb. fél óra alatt süsd aranyabarnára.
Aming kiveszed, locsold meg a forró sziruppal.