Belül puha, levegős, kívül roppanós csupa vajas tészta.

Az egyik legjobb tészta a leveles tészta. Imádom, hogy a rétegek egy puha levegős tésztát képeznek, ráadásul regeteg módon elkészíthető: tölthető édesen, sósan, lehet reggeli, ebéd, vacsora. 
Sokáig nem mertem itthon leveles tésztát készíteni, mert nem vagyok a kelt tészta nyújtásának nagymestere. Ráadásul a vajat is hidegen ki kell nyújtani, amitől mindig is tartottam.
Aztán láttam egy tuti módszert. Az angol pék, Paul Hollywood Paul mindennapi kenyere sorozatban mutat egy jó trükköt. Mégpedig azt, hogy a vajat nem nyújtani kell, hanem egy sodrófával laposra ütögetni.
Ezen felbuzdulva, úgy döntöttem kipróbálom a házi leveles tésztát. És,milyen jól tettem! Fantasztikus lett! És tényleg  pofon egyszerű a vajjal Paul módszerével dolgozni. És mivel nem csinálok hatalmas adagot (ha a tésztéból croissant lesz, 6 db készül) a tésztát sem annyira nehéz végkonyra nyújtani. 
A leveles tészta készítését érdemes úgy időzíteni, hogy legyen időnk a 3x áthajtásra. Én ezért este szoktam a tésztát bedagasztani, miközben filmet nézek áthajtogatom. A tésztát éjszaka hűtőben pihentettem, végül reggel készítem el belőle a péksütit, ami lehet croissant, csokis párna, kakaós csiga, pizzás tekercs, sajtos csavart és még sorolhatnám.

 

Nincs jobb reggelire egy friss leveles tésztás finomságnál! Ezért a tésztát, miután megformáztad, akár le is fagyaszthatod, így reggelente elég annyit kisütöd, ami elfogy. 

Hozzávalók
∼1 adag∼

250 g kenyérliszt
5 g só
40 g cukor
15 g friss élesztő
1 tojás
40 ml víz
60 ml langyos tej
100 g hideg vaj/margarin

Elkészítés
A lisztet, sót, cukrot mérd a robotgép táljába, add hozzá a tojást.
A vizet és a tejet keverd össze, teljesen oldd fel benne az élesztőt. Öntsd a lisztes keverékre, a dagasztó karral 8-10 percig alatt dolgozd ki a tésztát. Letakarva keleszd duplájára. 
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre. Nyújts ki ujjnyi vékony téglalapra. 
A hideg vajat tedd sütőpapír közé, sodrófával ütögetsd vékony téglalappá. A mérete legyen akkora, mint a tészta kétharmada. A vajat helyezd a tésztára úgy, hogy a felső kétharmadát fedi. A tészta alját hajtsd a vajra, a 

felső vajas részt pedig hajtsd rá a behajtott tészta tetejére. Így kapsz egy tészta-vaj-tészta-vaj-tészta réteget. Nyomkodd kicsit össze, csomagold frissentartó fóliába, tedd 40 percre hűtőbe. 
Ha a vaj megdermedt a tésztában, nyújtsd ki kicsit, majd hajtsd háromba a tésztát. Ezt 40 percenként ismételd meg még kétszer. Arra figyelj, hogy nyújtás előtt az előző nyújtáshoz képest 90 fokkal forgasd el a tésztát, így alakulnak ki a rétegek. Az utolsó hajtogatás után csomagold vissza a tésztát, tedd éjszakára a hűtőbe.
Másnap reggel a tésztát nyújtsd ki, formázd, tölsd ízlés szerint. 180 fokra előmelegített sütőben süsd készre a péksütit.