A hagyományos és morzsa pite keveréke.
Van egy jól bevált almás pite receptem, amit korábban meg is osztottam veletek. Sokszor meg szoktam sütni, mert finom. Viszont szeretek új dolgokat is kipróbálni, kísérletezni, ezért most ezt a receptet kicsit átalakítottam, és egy hibridet készítettem belőle.
Alulra kerül a pite hagyományos része, hiszen a tálat szépen kibéleltem a tésztával, a gyümölcs tetejére azonban csak rámorzsoltam a maradék, morzsás tésztát, nem bajlódtam a nyújtással, díszítéssel. Csak a vanília fagyi hiányzott mellőle. 🙂
Hozzávalók
2 és 1/2 bögre liszt
1 csipet só
185 g hideg vaj
néhány evőkanál víz
3 alma
fahéjas porcukor
Elkészítés
A robotgép táljába mérd ki a lisztet, a sót és kockázd bele a hideg vajat. A lapos fej segítségével készíts morzsát belőle. Ekkor vedd ki a morzsa harmadát és tedd félre. A maradékhoz tegyél néhány evőkanál vizet és gyúrd össze a tésztát. Csomagold folpakkba és tedd 30 percre a hűtőbe.
Az almákat pucold meg és reszeld le, keverd össze fahájas porcukorral. A morzsához is keverj egy kis fahájat, így még ízesebb lesz.
A lehűlt tésztát nyújtsd ki akkorára, mint a pite forma, amit használsz, béleld ki vele a kivajazott formát. Szurkáld meg egy villával a tésztát, majd takard le alufóliával, és nehezéknek öntsd bele babot, vagy lencsét. Így süsd 15 percig a 180 fokos sütőben. Ezután öntsd ki belőle a nehezéket, leveheted a fóliát is, és tedd vissza további 5 percre.
A félig sült tésztában egyengesd el az almát (ha túl sok levet eresztett, úgy tedd a tésztába, hogy a levet visszatartod), szórd rá a morzsás tésztát, és süsd készre 15 perc alatt.
Hidegen, melegen, fagyival, vagy tejszínhabbal tálald.