Akkor is elkészítheted, ha nincs otthon mézeskalács.
Onnan jött az ötlet, hogy sütinyalókát csináljak, hogy maradt karácsonyról egy adag mézeskalács. Ugyan megehettük volna, hiszen még mindig finom és puha volt, mégis inkább új életre akartam kelteni. Ezért ledaráltam a karácsonyi sütiket és egy, a kókuszgolyóhoz hasonló masszát készítettem belőle. Innen már csak egy lépés volt, hogy sütinyalóka legyen belőle.
Azt hiszem, ez a desszert lesz az új kedvenc. 🙂 Imádtam csinálni, és nem utolsó sorban finom is lett. A nyalóka pálcát a Vámház körúti Ázsia boltban vettem hozzá: van papírból készült, egyszer használtos, és műanyag, elmosható verzió is, illetve különöbző méretek.
Hozzávalók
∼26 darabhoz∼
250 g darált háztartási keksz
100 g puha vaj
100 g porcukor
1/4 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál szerecsendió
1/4 teáskanál gyömbér
1/4 teáskanál narancshéj
kevés meggybefőtt leve
200 g étcsoki
színes cukordara
Elkészítés
A kekszet keverd össze a cukorral és a fűszerekkel, majd morzsold el benne a vajat. Ha van késes robotgéped, ezt a műveletet egyszerre, pillanatok alatt elvégezheted azzal is. Ezután a morzsás keveréket tedd egy tálba és óvatosan önst hozzá annyi meggylevet hogy egy jól gyúrható masszát kapj.
Egy mérőkanál segítségével oszd a masszát 26 részre, gyúrj belőle golyókat. Szúrd bele a pálcát, tedd egy tálcára, majd a hűtőbe 1-2 órára.
A csokit olvaszd fel gőz fölött, majd várd meg, hogy egy kicsit lehűljön. Vedd ki a hűtőből a sütinyalókákat, és forgasd bele a csokiba. A tetejüket szórd meg cukordarával, majd tedd vissza a hűtőbe, hogy a csoki is jól megdermedjen.