Kis gőzölt bagyuk.
A barátnőimmel néhány éve jártuk a Momotaro étteremben. Ott készítették a város legjobb kínai töltött gombócát. Akkoriban nem is nagyon volt másik, hasonló kínálatú étterem, ahol nem a magyar ízlésre formált édes-savanyú csirkét lehet kapni, hanem tényleg meg lehet ismerni az ázsiai ízvilágot.
Azóta a momotarós este után vágytam egy bambusz párolóra, hogy otthon is elkészíthessen a kis gőzölgő batyukat. Szerencsére már több, mint egy éve ott lapul a konyhaszekrényemben, és rengeteg mindent készítek benne: például zöldségek és hal párolására is szuper.
A most következő kínai gombócok receptje Mautner Zsófitól származik, a tölteléket abból dobtam össze, amit otthon találtam: ízlés szerint mehet bele bármilyen ázsiai hozzávaló és fűszer. Aki nem húsos verziója vágyik, készítheti zöldségekkel vagy rákkal is.
Hozzávalók a gombócokhoz
∼8 darabhoz∼
150 g liszt
7 g sütőpor
1 teáskanál cukor
1 evőkanál olaj
1 dl langyos víz
Elkészítés
A gombócokhoz a hozzávalókat tedd a robotgép táljába és a keverő karral dolgozd össze. Tedd félre pihenni.
Hozzávalók a töltelékhez
200 g darált sertéshús
fél fej vöröshagyma
1 kis gerezd fokhagyma
2-3 kávéskanál kínai ötfűszer keverék
2-3 evőkanál szójaszósz
1-2 evőkanál halszósz
Elkészítés
A töltelékhez a hagymákat pucold meg, és párold üvegesre egy forró serpenyőben kevés olajon. Add hozzá a darált húst, és pirítsd le. Ha már színt kapott a hús, ízesítsd a fűszerekkel, és kis lángon főzd készre 10-15 perc alatt.
Amíg a hús hűl, a tésztát tedd ki egy lisztezett deszkára, kicsit gyúrd át, majd oszd szét 8 részre. Csinálj belőlük kis gombócokat, nyújtsd ki mindegyiket kör alakúra. A húst oszd szét a 8 tésztán, majd a széleket behajtva csippents össze, és formázz kis gombócokat.
Egy nagy edénybe gyöngyöztess vizet, tedd rá a bambusz párolót (ha nincs párolód jó egy rács és egy fedő is), és béleld ki sütőpapírral, vagy tedd a gombócokat olvasztott vajjal megkent papír muffin formába. Gőzöld ki a gombócokat 10-15 perc alatt.
Szójaszósszal és édes-savanyú chili szósszal kínáld.