Egy kis tapasolás.

A bátrak krumplija az egyik legnépszerűbb tapas, vagyis kis mennyiségben kínált étel, amit legtöbbször sör, vagy sangría mellé fogyasztanak a spanyolok. A kétszer sült krumpli a kétféle szósztól lesz igazán isteni!
Tapas tulajdonképpen bármiből lehet, a lényeg a kis adag, így több mindent megkóstolhat az ember, miközben barátokkal hosszasan beszélget és iszogat. Az egyik legnépszerűbb, és általunk is nagyon kedvelt tapas, a paradicsomos és alioli (fokhagymás) szósszal kínált, ropogósra sütött krumpli, a patatas bravas. Mindegy, hol térünk be egy tapas bárba, ilyet biztos, hogy rendelünk.
Tegnap vacsira dobtam össze egy adagot azzal a fondorlattal, hogy nem egy egyszerű paradicsomos szószt készítettem hozzá, hanem egy sült kápia paprikával megbolondított verziót. Isteni lett! 

Hozzávalók
∼2 főre∼

4 közepes fej krumpli
olaj a sütéshez

Hozzávalók a piros szószhoz

2 db sült kápia paprika
1 fej vöröshagyma
1 konzerv darabolt paradicsom
1 csipet cukor
1/2 teáskanál füstölt fűszerpaprika
só, bors, olaj

Hozzávalók az aliolihoz

3 gerezd fokhagyma
pár szál sáfrány (elhagyható)
egy csipet só
70 ml olívaolaj

Elkészítés
A krumplikat mosd meg, pucold meg, majd kockázd fel. Egy konyharuhán itasd le róla a nedvességet. Közepesen forró olajban süsd elő kb. 10 perc alatt.

Elkészítés
A piros szószhoz a paprikát csíkozd fel, 200 fokos sütőben süsd puhára. A hagymát pucold meg és aprítsd fel, egy lábosban, kevés olajon párold üvegesre. Add hozzá a konzervet, majd a curkot, végül pedig ízlés szerint sózd és borsozd. 4-5 percig főzd kis lángon. Ekkor add hozzá a sült paprikát és turmixold össze. 

Elkészítés
Az aliolihoz a megpucolt fokhagymát tedd egy mozsárba, add hozzá a sáfrányt és a sót, majd zúzd pépesre. Ekkor nagyon-nagyon lassan csurgatva add hozzá az olívaolajat úgy, hogy közben folyamatosan kevergeted. 3-4 perc alatt egy gyönyörű, sárga szószt kapsz.

A szószokat locsold a krumplira, így tálald.