A tökéletes reggel croissanttal kezdődik.

A crosissant az egyik legjobb reggeli, teljesen mindegy, hogy édesen, vagy sósan eszi az ember. Azt tudtátok, hogy állítólag nem is francia?
A cikk írásához szerettem volna felkutatni a croissant eredetét, amit igazából nem sikerült, mert mind a három nyelven, amin beszélek (értek) az anyanyelvemen kívül, más és más variációt olvastam a Google által kidobott találati oldalakon. A számomra a legkedvesebb történet szerint a croissant őse a magyar kifli, Franciaországba pedig az Osztrák-Magyar Monarchia idején Habsburg Mária Antónia (Marie Antoinette) lévén került, mert ezzel a finomsággal csillapította honvágyát. 
Akár igaz, akár nem, nekünk, magyaroknak jó hallani ezt a történetet. 🙂
A tésztája jó sok vajjal készülő leveles tészta, amit éjszakára hűtőbe teszek, így garantált a sok réteg, ami átöleli a benne megbúvó sajtot. 

A szürke január reggeleket midnig feldobja egy-egy ilyen kis finomság, ezért az évnek ezen időszakában szoktam legsűrűbben készíteni.  

Hozzávalók
∼16 darabhoz∼

125 ml langyos tej
90 ml víz
30 g élesztő

2 db M méretű tojás + 1 a kenéshez
600 g kenyérliszt
10 g só
50 g cukor
200 g hideg vaj a rétegekhez
16 szelet mozzarella 
szezámmag a szóráshoz (elhagyható)

Elkészítés
A tejet és a vizet egy csipet cukorral langyosítsd fel, teljesen keverd el benne az élesztőt. Add hozzá a tojásokat, kézi habverővel dolgozd homogén folyadékká. 
A robotgép táljába mérd a többi hozzávalót a vaj kivételével. Add hozzá a folyadékot és a géppel készíts ruganyos, fényes tésztát. Közben a vajat sütőpapír között nyújtsd ki vékony téglalappá.
A kész tésztát borítsd ki lisztezett felületre, nyújtsd ki 1 centi vékonyra. A vajat tedd a tészta felső kétharmadára. Ha a vaj nem fedi be teljesen a tésztát, a kezeddel egyengesd el. A vajra hajtsd rá a tészta alsó részét, majd erre hajtsd rá a tészta felső, 

vajas részét. Így tészta-vaj-tészta-vaj-tészta rétegeket kapsz. Egy sodrófával középről inkább ütögetve, mint nyújtó mozdulatokkal dolgozd össze a rétegeket úgy, hogy közben kicsit nyújtod is a tésztát. Ezután hajtsd három részbe. Ez az első hajtás. Csomagoldrissentartó fóliába, tedd a hűtőbe 1 órára, hogy a vaj megdermedjen. A nyújtás, hajtogatás műveletet négy-öt alkalommal ismételd meg úgy, hogy minden hajtás után 40-50 percet hűtöd a tésztát. Arra figyelj, hogy nyújtás előtt az előző nyújtáshoz képest 90 fokkal forgasd el a tésztát, így alakulnak ki a rétegek. Az utolsó hajtés után a tésztát szorosan csomagold be és éjszakára tedd hűtőbe. 
Másnap regel a tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki ujjnyi vastagra, vágd fel háromszögekre. Minden háromszög közepére tegyél egy darab mozzarellát, majd tekerd fel. Sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg mindegyik tetejét vízzel felvert tojással, szórd meg szezámmaggal. 
200 fokra előmelegített sütőben süsd készre 12-15 perc alatt.