Igazi hütte kaja otthon készítve.

A Frittaten suppe, vagy tojásrántottás leves igazi hütte kaja, amit nem szabad kihagyni, ha az ember az osztrák pályákon síel. De, ha valaki épp nem jut el a sógorokhoz a téi időszakban, akár otthon is elkészítheti, mert pohon egyszerű. 
Az osztrák és bajor területeken népszerű levest olykor készítik vékonyra csíkozott, natúr palacsintával is, legalább is a német nyelvű receptek és leírások erről árulkodnak. Én azonban akárhol kóstoltam – általában osztrák sípályák hüttéiben – mindenhol az olaszok isteni tojásos lepénye került bele. Egy kiadós síelés után életmentő ez a leves, ami nem csak átmelegít, hanem jól is lakat, hiszen tulajdonképpen két fogást eszel egyszerre. 🙂 Ha pedig otthon készíti az ember, lélekben tehet utazást a sípályákon és a hüttékben.

Hozzávalók a leveshez

500 g levescsont
2 velős csont
3 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 fej hagyma
1/4 zellergumó
1 csokor petrezselyem
szemes bors, borókabogyó, só

Elkészítés
A leveshez a csontot mosd meg, hogy ha vannak rajta kis szilánkok, ne kerüljenek a levesbe, majd tedd egy nagy fazékba, és öntsd fel vízzel (4-5 liter víz kell hozzá). Forrald fel, majd szedd le a tetejéről a habot. Ekkor mehetnek bele a megpucolt zöldségek, egy nagy adag só, 5-6 szem bors, 2 szem borókabogyó és a csokor petrezselyem. Kis lángon, félig lefedve főzd 4-5 órát. Ha elkészült, vedd ki belőle a zöldségeket, a csontokat, és szűrd át.

Hozzávalók a frittatahoz

6 tojás
só, bors, petrezselyem

Elkészítés
A frittatahoz a tojásokat verd fel, ahogy a rántottához, sózd, borsozd, és szórd meg apróra vágott petrezselyemmel. Forrósíts fel egy serpenyőt egy kevés olajjal, majd öntsd bele a tojást. Közepes lángon süsd addig (kevergetés nélkül), míg már csak a közepén kocsonyás kicsit a tojás. Ekkor fedd le a serpenyőt egy lapostányérral, hirtelen mozdulattal, borítsd rá a tojást, majd csúsztasd vissza a serpenyőbe, és süsd ezt az oldalát is néhány percig.

A velőből készíts előételnek velős pirítóst, a  a zöldségeket és a csonton lévő húst pedig külön eheted meg. 
A frittatat csíkozd fel, tedd tányérokba és merd rá az aranyló  levest.