Az olasz kávédesszert.
Toszkánávan nincs kávé cantuccini nélkül, nekem azonban ez mégis egy karácsoniy finomság.
Nem beszélek olaszul, de az egyik kedvenc szavam – természetesen a pasta után – a cantuccini. Nem csak azért, mert egy roppant finom, mandulás édességet, vagyis biscotti-t takar, hanem a dallamos hangzása is magával ragad.
A sütemény tulajdonképpen egy édes kétszersült, amit ebéd után és/vagy délutánonként fogyasztottak kávéba, esetleg a híres olasz desszertborba, a Vin Santo-ba mártogatva. Hagyományosan mandulát kevertek bele, de ma már számos változata létezik, szinte bármilyen maggal elkészíthető, sőt tovább ízesíthető fűszerekkel, gazdagítható mazsolával, vagy csokival.
Olasz sütit, csakis olasz recept alapján készíthetek, ami pedig nem is származhat máshonnan, mint a legkedvencebb szakácskönyvemből, Gennaro Contaldo Italian Bakery könyvéből. Nyugodtan készítettek extra nagy adagot, mert a kétszersültek a hosszú sütési időnek köszönhetően teljesen kiszáradnak, így sokáig elállnak.
Hozzávalók
∼2 rúdhoz∼
300 g liszt
fél csomag sütőpor
egy csipet só
2 tojás
80 g cukor
60 ml tejszín
150 g mandula / mogyoró / dió
Elkészítés
Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik tálban verd fel a tojásokat a cukorral, majd add hozzá a tejszínt és egy fakanállal keverd bele. A keveréket öntsd a liszthez és jól dolgozd össze. Utána keverd el benne a mandulát is (beleteheted egészben, de kicsit fel is darabolhatod, én ez utóbbit szoktam).
A tésztát felezd el, és mindkét részből gyúrj egy kolbász alakú rudat. Tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd süsd 170 fokos sütőben 15 percig.
Ekkor vedd ki, szeleteld fel kb. 2 centis darabokra, majd a szeleteket tedd vissza a tepsibe. Így mehetnek vissza a sütőbe kb. 10 percre. Akkor jó, ha teljesen kiszárad, és ropogós lesz a tészta.
Ha nem fogy el néhány nap alatt, tedd fém dobozba, vagy egy üvegbe, amiben 2-3 hétig is eláll.