Őszi kedvenc.
A sütőtök a szüret egyik ikonikus gyümölcse, így mi mással lehetne megünnepelni a bőséges termés betakarítását, mint egy isteni sütőtökös pitével.
Több receptem is van hozzá, és mindig azt gondolom, hogy a legutoljára készített verzió a legjobb. De mindig találok újabbat, amit érdemes kipróbálni. A neten láttam Jon Rotherham (a londoni Fifteen étterem chéfe) sütőtökös pitéjét, amit gyorsan a saját ízlésemre dolgozva meg is sütöttem. Annyi mindent változtattam rajta, hogy Jon el sem hinné, hogy az ő receptje ihlette az idei Hálaadás napi pitémet. Viszont finom lett, és ha jövőre nem találok új receptet, ismét ezt fogom megsütni. 🙂
Hozzávalók a tésztához
50 g nádcukor
125 g vaj/margarin
1 csipet pumpkin pie fűszerkeverék
1 tojás + 1 a kenéshez
1 korty tej
Elkészítés
A tésztához a lisztet keverd el a cukorral és a fűszerkeverékkel, majd morzsold el benne a vajat. Add hozzá a tojást és a tejet, gyors mozdulatokkal gyúrd össze, majd tedd a hűtőbe legalább 1 órára.
A tésztát vedd ki a hűtőből, egy vékony csíkot vágj le belőle. A többit két-három mozdulattal gyúrd át, majd nyújtsd ki, és bélelj ki vele egy kivajazott piteformát. A tésztát szurkáld meg egy villával, borítsd be sütőpapírral, önts bele nehezéknek babot, lencsét, vagy rizst. A tésztát így tedd 180 fokra előmelegített sütőbe 15 percre. Utána a sütőpapír segítségével emeld ki a „nehezéket”, süsd további 5 percig. Hagyd hűlni.
Hozzávalók a töltelékhez
kb. 1,2 kg sütőtök
50 g olvasztott vaj/margarin
125 g nádcukor
2 teáskanál pumpkin pie fűszer
1 teáskanál vanília kivonat
4 evőkanál liszt
2 felvert tojás
Elkészítés
A töltelékhez a sütőtököt darabold fel, kapard ki a magjait, tedd sütőpapírral bélelt tepsire. 200 fokos sütőben 20-30 perc alatt süsd puhára. A húsát kapard egy tálba, add hozzá a vajat, a vanília kivonatot és a cukrot, dolgozd össze. Egyenként keverd el benne a tojásokat, végül pedig a lisztet és a fűszerkeveréket. A krémet öntsd a félig megsült tésztába.
A félretett tésztát nyújtsd ki, egy rácsos vágóval csíkozd fel, és fektesd rácsosan a pite tetejére. Kend meg kevés vízzel felvert tojással, és mehet vissza a sütőbe 30-35 percre.
A tetejét porcukorral megszórva tálald.