Töltött tészta, amit téves módon fogyasztunk.

A tortellini névre hallgató töltött tésztát Észak-Olaszországban készítik és egyetlen egy módon fogyasztják. Mégpedig  levesbetét, amit a zöldséglevesbe tesznek (Tortellini al brodo). 
Ez a zöldségleves tulajdonképpen az az alaplé, ami számos ételük alapja: ezzel készül például a rizotto, de húsos ragukat is ezzel öntenek fel víz helyett. A tölteléket mindig és csakis mortadellából készítik fűszerekkel. Nincs sajtos, gombás, sonkás és még ki tudja, milyen verzió. És nincs sajtmártás és paradicsom szósz sem. A kis töltött tésztacsomagokat felöntik jó forró zöldséglével és első főételnek fogyasztják. 

Hozzávalók a tésztához

250 g tésztaliszt
3 M méretű tojás

Elkészítés
A tésztához a lisztet, borítsd deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként adagold hozzá a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.

Hozzávalók a töltelékhez

140 g mortadella
1 tojás sárgája
1 evőkanál panírmorzsa
1 evőkanál parmezán
1 ág rozmaring
1 ág kakukkfű
1 evőkanál petrezselyem
só, bors

Elkészítés
A töltelék hozzávalóit tedd egy késes robotgépbe és dolgozd krémesre.

Hozzávalók az alapléhez

2 sárgarépa
4 szál zeller
1 fej vöröshagyma

Elkészítés
Az alapléhez a zöldségeket tisztítsd meg, vágd félbe. Egy lábosba tegyél 1 kanál olívaolajat, forgasd át rajta a zöldségeket, öntsd fel 4 liter vízzel, sózd ízlés szerint. Forrald fel, majd alacsony hőfokon gyöngyöztesd 40-45 percig.  Szűrd le.

A tésztát oszd 4 részre, amit épp nem használsz tekerd műanyag fóliába, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát géppel, vagy sodrófával nyújtsd ki, derelyevágóval vágd fel kb. 4×4 centis négyzetekre, vagy használj négyzet alakú kiszúrót. A töltelékből minden négyzet közepére helyezz egy nagyobb borsónyit. A tésztát hajtsd félbe úgy, hogy egy háromszöget kapj, közben a töltelék körül nyomkodd ki a levegőt. Vedd kézbe a háromszöget, a felső csúcsát hajtsd magad felé, a másik kettőt pedig hátra, és csippentsd össze. Így el is készültek a tortellinik. Sós logobó vízben, vagy a kész levesben főzd ki 3-5 perc alatt. 
Tegyél néhányat egy tányérrl és öntsd le kevés alaplével.