Otthon is könnyen elkészíthető.
Vannak ételek, amikkel tesztelni szoktam az éttermeket. Az egyik ilyen a rosé kacsa. Ha van az étlapon szinte biztos, hogy azt rendelek, mert ha átmegy a rostán, az étterem biztos befutó.
Nagyon sokszor azonban hiányolom az étlapokról a kacsa és/vagy liba ételeket, bár szerencsére az elmúlt években egyre több vendéglátóhely jön rá arra, hogy érdemes ezeket a szárnyasokat is a kínálatban tartani. Talán ezért is lett szokásom, hogy ezzel tesztelem a helyeket, mert ha kacsa, vagy a liba szerepelt az étlapon, már plusz pontokkal indított a hely. Ha pedig burgonya-,vagy túrófánk hozzá a köret, egyenesen csillagokat osztogatok az étteremnek.
Azzal egy időben, hogy egyre több étlapon látni ezeket az állatokat, a húsuk a piacokon is állandó kínálat lett. Így sokszor tudok otthon is kacsát sütni. A legjobb köret hozzá a burgonyafánk és az erdei gyümölcs mártás. Próbáld ki!
Hozzávalók a húshoz
∼4 főre∼
1 kacsamell
só
bors
rozmaring
Elkészítés
A kacsához a bőrét kereszt irányban irdald be, sózd, borsozd, majd bőrével lefelé tedd egy forró, száraz serpenyőbe. Amint a kacsából kevés zsír kisült, dobj a serpenyőbe egy ág rozmaringot. Egy fedő és nehezék (pl. mozsár) segítségével nyomd a húst a serpenyőbe és oldalanként 5-6 percig süsd így. Ha elkészült, vedd ki és pihentesd.
Hozzávalók a burgonyafánkhoz
140 g liszt
75 g főtt, áttört burgonya
1 tojássárgája
0,5 dl tej
10 g élesztő
Elkészítés
A burgonyafánkhoz langyosítsd fel a tejet, keverd el benne az élesztőt. A lisztet, burgonyát, egy kis sóval keverd el, majd add hozzá a tojássárgáját és az élesztős tejet. Gyúrj belőle lágy tésztát, majd letakarva pihentesd 30 percig.
A tésztát ezután borítsd lisztezett deszkára, gyúrd át, majd nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra. Szaggass belőle korongokat, ismét pihentesd 30 percet. Forrósítsd fel olajat egy nagy lábosban, oldalanként 1-2 perc alatt süsd ki a burgonyafánkokat.
Hozzávalók a mártáshoz
100 g erdei gyümölcs mix
2 evőkanál savanykás lekvár
0,5-1 dl víz
2-3 evőkanál cukor
Elkészítés
A gyümölcs szószhoz tedd a gyümölcsöt, a lekvárt, a cukrot és egy kis vizet egy fazékba, forrald fel, majd gyöngyöztesd 2-3 percig, hogy sűrű szósz legyen belőle. Ha a gyümölcsök túl nagyok, egy botmixerrel kicsit pürésítheted.
A kacsát ferdén szeleted fel, tegyél mellé néhány burgonyafánkot és kínáld mellé a gyümölcs szószt.