Cseréld a burgonyát sütőtökre.

A gnocchi az olaszok krumplis nudlija, ami főtt burgonyából tojás és liszt hozzáadásával készül. Idővel azonban megjelentek az eltérő olasz régiók saját változatai: míg az északi megyékben ricottával, addig délen polentával készítik. Általában olvasztott vajjal és zsályával, sajtmártással, vagy pestóval kínálják.
A modern ezek mellett konyha számos egyéb gnocchi változatot hívott életre, hiszen a krumpli sok más zöldséggel helyettesíthető. A legelterjedtebb talán a céklás és a sütőtökös gnocchi. Ezutóbbi recept jön most.

Hozzávalók
∼2 főre∼

150 g sült sütőtök püré
2 tojás
2 marék reszelt parmezán
200-250 g liszt (a tojások méretétől, amennyit felvesz)
só, szerecsendió
5-6 kanál vaj
6 zsályalevél

Elkészítés
A sütőtököt darabold fel, egy kanállal vájd ki a magjait, és tedd 180 fokos sütőbe 50 – 70 percre. Ha szép puhára sült, hagy kihűlni.
Egy tálban mérd ki a lisztet, add hozzá a parmezánt, egy nagy csipet sót, 1/4 teáskanál őrölt szerecsendiót, és keverd össze. A sütőtök beléből kanalazz a liszthez 150 grammnyit, majd üsd bele a két tojást, gyúrd össze. Egy lisztezett deszkán formázz hengert a tésztából, majd egy késsel vágd fel ujjnyi darabokra. A kis darabokat forgasd át egy kevés lisztben, hogy ne tapadjanak össze.
A gnocchit főzd ki sós, lobogó vízben. Akkor készülnek el, ha feljönnek a gombócok a víz tetejére.
Egy serpenyőben olvassz fel 4-5 evőkanál vajat, dobd bele a zsályaleveleket, és süsd ropogósra. Ekkor vedd ki a zsályát, adj a vajhoz egy kevés szerecsendiót és forgasd át benne a gnocchit. Tálaláskor minden adag gnocchira tegyél 3 sült zsályalevelet és szórd meg parmezánnal.