A derelye lengyel módra.
Krakkói kiruccanásom során, tavaly többféle pierogit is kóstoltam. Nincs olyan étterem Lengyelországban, ahol ne lehetne kapni a lengyel konyha egyik alap ételét akár sós, akár édes verzióban. Sőt kifejezetten pierogit kínáló éttermek is vannak, melyekben akár húsz féle pierogi közül válogathatunk: húsos, gombás, halas, diós, mákos, és számos gyümölcsös verzió létezik.
A mi derelyénkhez hasonló étel klasszikus verziója káposztával töltött, de nem forgatják prézlibe az én nagy örömömre, ugyanis nem szeretem azt. Most két különböző töltelékkel készítettem: káposztásat és meggyes-mákosat főztem.
Hozzávalók a tésztához
300 g liszt
1 tojás
200 g tejföl
Elkészítés
A tésztához a lisztet halmozd deszkára, készíts a közepébe egy krátert. Öntsd bele a tejfölt és add hozzá a tojást. Először ezeket keverd el, majd kezd összeforgatni a liszttel. Gyúrj laza, homogén tésztát. Ha kész, nyújtsd ki kb. fél centi vékonyra, egy nagy pogácsa szaggatóval szaggass belőle köröket.
Hozzávalók a káposztás töltelékhez
200 g savanyúkáposzta
fél fej vöröshagyma
1 dl fehérbor
só, bors, babérlevél
Elkészítés
A káposztás töltelékhez a káposztát mosd át, hogy ne legyen túl savanyú, majd csepegtesd le. Egy lábosban párold meg a felaprított hagymát, majd dobd rá a káposztát. Forgasd át kicsit, utána öntsd fel a borral. Nagy lángon hagyd, hogy az alkohol elpárologjon, utána vedd kicsire a hőt. Add a káposztához a fűszereket, és ha kell, önts alá egy kis vizet. Félig lefedve 15-20 perc alatt párold puhára, közben időnkét kevergesd meg, nehogy leégjen.
Hozzávalók a meggyes-mákos töltelékhez
1 konzerv meggy
4 evőkanál cukorral elkevert mák
1-2 evőkanál morzsa
Elkészítés
A meggyes töltekékhez szűrd le a meggy konzervet, a gyümölcsöt kicsit nyomkodd meg, hogy minél több folyadék távozzon belőle. Egy tálban keverd össze a morzsával és a mákkal.
A kiszaggatot tésztákra halmozz a töltelékből, majd hajtsd félbe úgy, hogy ne maradjon benne levegő. A tészta szélét nyomkodd össze először kézzel, majd egy villa hegyével.
Sós, lobogó vízben főzd készre 4-5 perc alatt. Ha a pierogi feljön a víz tetejére, kész is van.
A káposztás verziót olvasztott vajjal leöntve, és petrezselyemmel, vagy sült hagymával megszórva, a meggyeset porcukorral meghintve tálald.