Könnyed gombócok bazsalikom pestóval.
Annyi bazsalikomot ültettem tavasszal, hogy most nem győzöm gyártani a bazsalikomos olívaolajat, a bazsalikommal ízesített pizza szószt, és természetesen a pestót. 🙂 Míg az előbbiek elállnak, a pestót mindig frissen kutyulom össze. Nagyszerű bármilyen tésztával, húsokhoz, halakhoz, de akár salátákat is ízesíthetünk vele. Én most egy gyors gnocchit dobtam össze, és ezt forgattam át a pestóban. Isteni!
Hozzávalók a gnocchihoz
250 g krumpli
1 tojássárgája
kb. 150 g liszt
2 szelet sonka a tálaláshoz
Elkészítés
A krumplit főzd puhára, még melegen pucold meg és krumplitörőn nyomd át. Add hozzá a tojássárgáját, majd 1-2 evőkanál lisztet. Nagy mozdulatokkal kezd el gyúrd, közben adj hozzá annyi lisztet, hogy a tészta összeálljon, formázható legyen. Lisztezett deszkán készíts belőle egy kb. 2 cm átmérőjű hurkát, majd késsel darabold fel ujjnyi vastagra.
Forrásban lévő sós vízben főzd 1-2 percig, amíg a gnocchik a víz tetejére nem jönnek. Szűrd le és tedd félre.
Hozzávalók a pestóhoz
1 csokor friss bazsalikom
1 marék fenyőmag (kb. 50 g)
1 marék parmezán (kb. 50 g)
1 gerezd fokhagyma
kb. 1 dl olívaolaj
Elkészítés
A pestóhoz tedd mozsárba a fokhagymát kevés sóval és zúzd krémesre. Add hozzá a bazsalikomot és egy kevés olívaolajjal törd össze. Ezt követően add hozzá a többi hozzávalót is és lassan csurgass hozzá annyi olajat, hogy krémet kapj.
Egy sperpenyőben pirítsd meg a serrano sonkát, majd tedd féle. A serpenyőbe tedd a leszűrt gnocchit, ha kell, locsold meg egy kis olajjal, nehogy leragadjon. Add hozzá a pestót, forgasd össze.
Tedd két tényárra, szórd meg parmezánnal és fektetsd rá a sonka szeleteket.