Ahogy anyukám gyerekkoromban készítette.
A kakaós csigát kétféle módon is készíthetjük: leveles tésztából, vagy kelt tésztából. Én azok közé tartozom, akik a második verziót jobban szeretik. Nekem, a puha, mégis tömör tészta és a közte megbújó rengeteg kakaó jelenti a gyerekkort, az igazi kakaós csigát.
Nagy ritkán anyukám csinált hétvégére, amikor a friss illatra ébredtünk (na jó, csak én, mert a tesóm hajnalban kelt és tévézett, amíg én a fejemre húzva a takarót aludtam :D). Nem is indulhatott boldogabban a nap, mint házi csigával, nem pedig bolti kaláccsal.
Persze csinálok én itthon leveles tésztát, de azt inkább meghagyom a criossant-nak. A kakaós csigát pedig a családi szakácskönyvünkben leírtak szerint kelt tésztával sütöm. A tölteléket olykor variálom, mert a tészta egy nagyon jó kis alap kelt tészta, így lehet diós töltelékkel, Nutellával, mákkal, vagy meggyel is tölteni.
Hozzávalók
∼16 darabhoz∼
250 g liszt
100 g cukor + 4 evőkanál a töltelékhez
1 tojás + a kenéshez
120 ml tej + a locsoláshoz
20 g élesztő
50 g olvasztott vaj
4 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
A tejet egy csipet cukorral melegítsd langyosra, morzsold bele az élesztőt. Letakarva hagyd felfutni.
A lisztet, a cukrot és a tojást tedd a robotgép táljába, add hozzá a felfutott az élesztő, a gép dagasztó karjával dolgozd ruganyos tésztát. Letakarva keleszd a duplájára kb. 1 óra alatt.
Eztán borítsd ki lisztezett deszkára, nyújtsd ki téglalap alakúra. A tésztát alaposan kend meg az olvasztott vajjal, majd szórd meg a kakaóporral, végül a cukorral. A hosszabbik oldalától indulva szorosan tekerd fel, vágd 16 darabra.
Tedd a csigákat kivajazott, kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe. Letakarva pihentesd 20 percig. A csigák tetejét kend meg kevés vízzel felvert tojással, 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt süsd készre. Még forrón locsold meg kevés tejjel.
Porcukorral megszórva tálald.