Felejtsd el a csiperkét és válassz erdei gombákat.

Itthon a gomba nagyjából egyenlő a csiperkével. Ezt töltjük, rántjuk, grillezzük, készítjük el levesnek, vagy pörköltnek. Pedig számos finom gomba létezik még, amik a hazai erdőkben is megteremnek.Az persze előnyben van, aki ismeri a fajtákat és maga is szeret/tud gombászni, hiszen így bármilyen ehető gombához hozzájuthat. Aki azonban nem szakértője a témának, például a Fővám téri csarnokban talál friss erdei gombákat a Triffla üzletben. Mindig az évszaknak megfelelően azokat a fajtákat, amik a természetben megtalálhatók.
Ezeket a gombákat vétek rántani, olyan ételekhez használjuk, amik minimális hőkezeléssel járnak, azaz nem főzzük őket agyon. Fogyaszthatjuk őket nyersen hajszál véknyra vágva fűszeres olajjal, vagy ecettel meglocsolva, grillezhetjük őket 1-2 percig, így lehet köret, vagy tehetjük salátákba. Ha pedig vegyesen használjuk, olyan finom, krémes tésztaételt készíthetünk belőlük, mint ami most következik.

Hozzávalók
∼2 főre∼

180 g durum tésztaliszt
2 M méretű tojás
300 g vegyes erdei gomba 
2 gerezd fokhagyma
1 marék parmezán
olívaolaj, só, bors, kakukkfű

Elkészítés
Mérd ki a lisztet, borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy krátert. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd apránként adagold hozzá a lisztet. Ha a liszt felvette az összes folyadékot, de a tészta még ragacsos, adj hozzá néhány evőkanál lisztet – vagy amennyi szükséges ahhoz, hogy egy ruganyos tésztát gyúrj. A tészta akkor jó, ha felülete teljesen sima, az összes repedés és ránc eltűnik róla.

A tésztát oszd 4 részre, amit épp nem használsz tekerd műanyag fóliába, vagy nedves konyharuhába, hogy ne száradjon ki. A tésztát géppel, vagy sodrófával nyújtsd ki, késsel csíkozd fel vékonyan. 
A gombákat mosd meg, ha szükséges, a nagyobb darabokat vágd félbe. A fokhagymát pucold meg, aprítsd fel, futtasd meg egy kis olívaolajon. Add hozzá a gombát, pirítsd kicsit, majd sózd meg, amitől levet ereszt. Borsozd és ízesítsd kakukkfűvel, majd párold 8-10 percig.
Közben sós vízben főzd ki a tésztát. Ha elkészült, add a gombához, tegyél bele 1-2 kanállal a főzővízből is, majd forgasd bele a parmezánt.
Extra adag parmezánnal megszórva tálald.