Igstani mrátás húsok mellé.
Egres, piszke, köszméte. Mindegy, hogy hívjuk, ebből a fanyar ribizli-féléből isteni krém lesz.
Nem értem, miért hiányzik a piacok kínálatából az egres, ha nem lenne Anyukám telkén egres bokor, lehet, hogy nem is ismerném. Pedig érdemes beszerezni és kipróbálni: a ribizlihez hasonlóan savanykás, a zöld mellett van piros és sárga színű verziója is.
Készülhet belőle leves, fagylalt, jam, de tehetjük pitébe. Az én kedvencem ez a krémes szósz, amit húsok – egyben sült fasírt, natúr grill húsok – mellé fogyasztunk.
Sajnos az idei termésünk nem volt túl bő, így ecc, pecc, kimehetsz…. választanom kellett, hogy mit készítek belőle. Persze nem volt kérdés, hogy szósz lesz. 😀
Hozzávalók
500 g egres
1 evőkanál vaj
3 evőkanál cukor
1 evőkanál liszt
2 tojás
víz
Elkészítés
Az egrest annyi vízzel, hogy épp ellepje, 1 evőkanál cukorral és a vajjal főzd addig, míg a szemek meg nem repednek. Közben a tojásokat válaszd szét, a fehérjét verd kemény habbá, majd add hozzá a sárgáját, a maradék cukrot és a lisztet. Verd addig, míg egy homogén krémet nem kapsz. Ezt lassan add a forrásban lévő egreshez úgy, hogy közben egy kézi habverővel folyamatosan kevered. Hagyd, hogy rottyanjon egyet, így kész is.
Jól lehűtve kínáld. A sültek mellett uzsonnára is kiváló egy kis chia maggal, vagy zabpehellyel felturbózva.