Olasz zöldségleves. 

A Minestrone recepje maradékmentésre jött létre, ezért tartalmaz rengeteg zöldséget kis mennyiségben. Ráadásul ettől olyan sűrű, hogy felér a főételekkel.
Múlt héten Anikó barátnőm kéthónapos kislányát mentünk meglátogatni, ahova Via barátnőm hozta a 9 hónapos kisfiát. Brúnó már kúszik, mászik igazi kis kópé. Ahogy földre került, megtámadta a könyvespolcot. A legjobb helyen kezdett rámolni, a szakácskönyveket pakolta ki, majd hosszan bíbelődött egy leveses könyvvel. 🙂 Azt nem tudom, hogy a szakácskönyvben volt-e minestrone recept, de minden esetre neki, illetve nekik ajánlom most ezt, hiszen olaszos família. A babalátógatóba is szinte az olasz tengerpartól estek be. 🙂
A recept anyukámtól van, aki ma már nem sokat főz. Ha viszont családi összejövetel van, akkor biztos, hogy kitesz magáért, és összedob valami nagyon finomat. Így volt ez pár éve is: ezzel a Minestrone levessel lepett meg. Ez egy tipikus „Emlékszel arra a Minestrone-ra?” leves jó sok zöldséggel és jó sok parmezánnal. 

Hozzávalók
∼6-8 főre∼

1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3-4 sárgarépa
2 fehérrépa
fél zellergumó
1/4 kelkáposzta
20 dkg vajbab
2 marék zöldborsó
1 kisebb cukkini
3 teáskanál paradicsom püré
2-3 babérlevél
fél csokor bazsalikom
két marék mini makaróni tészta
só, bors, víz
pirítós és parmezán a tálaláshoz 

Elkészítés
A zöldségeket mosd meg és a zellergumó kivételével vágd apróra őket.
Egy nagy fazékban hevíts olajat, párold üvegesre a hagymát, majd add hozzá a fokhagymát és a répákat is. Sózd, borsozd, és fedő alatt párold 8-10 percig. Ezután add hozzá a többi zöldséget, a paradicsompüré. Forgasd össze, és öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket. Tedd bele a babérleveleket, a felaprított bazsalikomot, ha kell még sózd és borsozd, majd kis lángon főzd 30-40 percig. Ekkor tedd belel a tésztát, ha kell pótold a vizet, és főzd addig, amíg a tészta is megpuhul.
Pirítós kenyérrel és parmezánnal megszórva tálald.