Hűsítő leves kókusztejjel.
A nagy melegben sem tudok lemondani a levesről, de ilyenkor sokkal inkább olyan hűs finomságokra vágyom, mint a gyümölcslevesek.
A legnépszerűbb talán a meggyleves, de nem csak meggyből lehet szuper finom levest készíteni, hanem unokatestvéréből, a cseresznyéből is. Gyerekkoromban mindig ez volt repertoáron, mert egy hatalmas cseresznye fánk volt a kertben, és minden módon felhasználtuk, ahogy csak lehetett. 🙂
A cseresznyéből készült leves ízestítése variálható: el lehet rugaszkodni a fahéjtól és szegfűszegtől, és izgalmasabb ízeket kreálni például szerecsendióval, kardamommal, ánizzsal. A habarást pedig tejföl helyett felválthatja a kókusztej, ami édeskés ízt is ad majd a levesnek.
Hozzávalók
500 g kimagozott cseresznye
1-1,5 liter víz
1 doboz kókusztej
1/4 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt kardamom
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
1/4 teáskanál őrölt narancshéj
2-3 evőkanál cukor
Elkészítés
A cseresznyét tedd fazékba, öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje. Add hozzá a cukrot és a fűszereket, forrald fel. Tedd kis lángra, főzd 20-25 percig. Hagyd kihűli. Keverd bele a kókusztejet, forrald fel újra, hűtsd le.
Tejszínhabbal kínáld.