Krémes, zöldséges tésztaétel.

A fusillit az olasz Nonnák (nagyik) elképesztő gyorsasággal pörgetik fel valamilyen vékony rúdra (esernyő merevítő, kötőtű, hurkapálca), de nekem még ennyire nem megy. Mivel azonban nagyon szeretem, ahogy a kis tekervényeit átjárja a mártás, ha gyorsan szeretnék ebédelni, le tudok mondani a házi készítésről. A gyakorlást pedig szorgosan folytatom, hogy a fusilli készítés se tartson tovább egy metéltnél. 🙂 
Az olyat lyukcsos, gödrös tésztákhoz, mint a fusilli, cavatelli, corteccia, trofie és penne, igen jól illenek a nehezebb, vajas, tejszínes, sajtos szószok. Szeretek hozzájuk zöldségeket adni, amik  könnyedebbé, roppanossá teszik a fogást. Ilyenkor az egyik favorit a brokkoli, ami nem csak friss ízével, hanem méregzöld színével is feldobja a fehér mártásos tésztát. Most a fusillit választottam hozzá, tojásmentes durum változatot, amit annyi idő alatt ki tudok főzni, míg összedobom a mártást. 

Hozzávalók
∼2 főre∼

1 fej brokkoli
4 marék fusilli
1 gerezd fokhagyma
2 marék reszelt sajt
1 evőkanál vaj
1 evőkanál liszt
kb. 1 dl tej
só, bors

Elkészítés
A brokkolit szedd szét, forrásban lévő sós vízben főzd 5-6 percig. 
A tésztát tedd fel főni egy lábosban, amíg elkészül, addig pedig összedobhatod a mártást. A vajat egy serpenyőben olvaszd fel, add hozzá a lisztet és kézi habverővel keverd simára. Öntsd hozzá a meleg tejet, ha már csomómentesre keverted, dobd bele a reszelt sajtot is. Forrald össze addig, míg a sajt teljesen el nem olvad. Ekkor fűszerezd sóval, borssal, nyomj bele egy gerezd fokhagymát. Először a brokkolit, majd a tésztát keverd el a mártásban, adj hozzá néhány evőkanállal a tészta főzővizéből, ha túl sűrű lenne.

Parmezánnal megszórva tálald.