Itt a bodza szezon, készíts belőle szörpöt!

Nem múlhat el tavasz bodzaszörp készítés nélkül. Gyerekkorom óta hagyomány, hogy bodzát szedünk, majd szörp készül belőle, és ezt én is igyekszem tovább vinni.
A friss bodza szörpnél nincs is firomabb, de szerencsére télen sem kell lemondanunk róla. Sűrítmény formájában eltehetjük, így egész évben élvezhetjük, egy kis nyarat csempészve a mindennapokba.
Bodzát már nagyon sok helyen lehet szerdni szerte az országban, sőt akár kertbe is ültethetünk bodza bokrot. Nekem szerencsém van, mert a balatoni nyaraló mellett is áll egy fa, melyet nem ér sem smog, sem vegyszer, így biztos, hogy finom szörp lesz belőle. Ha neked egy kis kirándulás kell ahhoz, hogy bodza virágot szedj, figyelj arra, hogy ne közvetlenül a főút mellől gyűjtsd be és érdemes mgnézni a tányérok alját, mert bizony bogaras lehet. 

Hozzávalók a friss szörphöz
∼5 literhez∼

6 nagy tányér bodza
5 l víz
500 g cukor
fél csomag citrompótló
3 citrom

Elkészítés
Egy nagy üvegbe töltsd a víz felét, majd oldd fel benne a cukrot és a citrompótlót. Add hozzá a maradék vizet, helyed bele a bodta virágokat. A citromokat karikázd fel, ehlyezd a viráok tetejére.
Takard le és hagyd, hogy a virágból az ízek kioldódjanak 3-4 nap alatt. Ezután szűrd le. Fogyasztás előtt hűtsd be.
A friss szörő 2-3 napig áll el hűtőszekrányben.

Hozzávalók a szörphöz télire
∼2,5 literhez∼

30 db virág
3 liter víz
2,5 kg cukor
5 dkg aszkorbinsav
1 citrom
fél kávéskanál nátrium-benzoát

Elkészítés
A vízben keverd el a cukrot, forrald fel, majd gyönygözve főzd 30 percig. Hagyd kihűlni.
Keverd bele az aszkorbinsavat és a nátrium-benzoátot, majd tedd bele a karikára vágott citromot és a virágokat. Lefedte érleld 3 napig.
A virágokat és a citromot vedd ki, a szirupot leszűrve öntsd üvegekbe. Zárd le, állítsd nagy fazékba kevés vízzel, fedd le, gyöngyözve főzd (dunsztold) 35-40 percig. 
Ha kihűlt kamrában tárold felhasználásig. 
A kibontott szörp hűtőben 1-2 hétig áll el.