Indulhat a grill szezon?

Hamarosan indul a grillszezon, amihez egy csomó fűszerre, fűszerkeverékre is szükségünk van. Mást használ mindenki saját ízlése szerint a zöldségekhez, halakhoz, szárnyasokhoz, a krumplihoz, a csirke melléhez és combjához. Van aki, a zöldfűszereket kedveli jobban, de van, aki a csípős ízeket szereti.
Persze egy hipermarketben is kedvünkre válogathatnánk a különböző keverékek között, de az mindig sokkal jobb, ha magunk készítjük. Azért is, mert így tényleg azokat a hozzávalókat tesszük bele, amiket szeretünk. Nem kell, hogy a mexikói fűszerkeverék extra csípős legyen, ha nem bírjuk, és elhagyható például a fokhagyma is, ha valakinek bántja a gyomrát. Nem utolsó sorban pedig nagyszerű ajándék is lehet egy saját készítésű fűszerkeverék, ha kerti partira megyünk.
Most mutatok két hagyományos fűszerkeveréket, és két rendhagyót is, amit bátran próbálj ki, mert annyira nem extrém, mint ahogy a nevéből gondolnád! Ezek mellett természetesen bármilyen fűszerkeveréket el tudsz otthon készíteni. 🙂

 

BBQ fűszerkeverék
Kever össze fél bögre barna cukrot fél bögre sóval, majd adj hozzá 1 csomaggal az őrölt köményből, a fűszerpaprikából a petrezselyemből, a korianderből, valamint a fokhagyma és vöröshagyma porból. Az igazi fél csomag cayenne borstól vagy chilitől lesz.
Bármilyen húshoz használhatod.

Sültkrumpli fűszerkeverék
1 bögre sót tegyél egy edénybe és adj hozzá 2 csomag fűszerpaprikát. Ha szereted a füstös ízt, az egyik, vagy néhány kanálnyi lehet füstölt paprika is. Tegyél hozzá 1 csomag fokhagyma port és fél-fél csomag morzsolt bazsalikomot, petrezselymet és zellerlevelet.
Én ezzel szórom meg a megpucolt és felkockázott krumplit, majd meglocsolom kevés olívaolajjal. Nem csak grillezéskor használom, hanem sütőben is rendszeresen sütöm így a krumplit.

Levendulás fűszerkeverék gyökérzöldségekhez
Ehhez nem kell só, csak a fűszerek azonos mennyiségben: szárított petrezselyem, rozmaring, majoranna, oregano, bazsalikom és levendula.
Isteni lesz a sárgarépa, ha ezzel sütöd meg. Mielőtt a grillre kerülne, ne felejtsd el megsózni és egy kicsit meglocsolni olívaolajjal.

Fahéjas-gyömbéres fűszerkeverék szárnyasokhoz és halhoz
Ebben a keverékben az édes és csípős ízek keverednek, amik ellensúlyozzák egymást. Ettől olyan finom. Azonos mennyiségben keverj össze őrölt fahéjat, gyömbért, fele annyi mennyiségű köménnyel, fokhagyma porral és borssal vagy chilivel.
A lazachoz és a kacsához kötelező ezt kipróbálni! 🙂

A fűszerkeverékekhez én használtam saját szárítású bazsalikomot, petrezselymet, levendulát, oregánót. Ha tartasz otthon fűszereket, bátran próbálkozz azokkal. 
Ami nem volt otthon, azt 20 grammos kiszerelésben szereztem be.