Roppanósra sült tojásfehérje és édes eper.
A tojásfehérje egyik legjobb felhasználási módja, ha habcsókot készül belőle. Ha pedig habcsók, meg se álljunk a pavlova tortáig! Egyszerre ropogós, krémes és gyümölcsös.
Mivel rengeteg kelt tésztát készítek, amikhez legtöbbször csak a tojások sárgáját kell felhasználni, halmokban áll a mélyhűtőben a tojásfehérje. Már nincs olyan kis dobozom, amiben el tudnám tenni, így eljött az ideje, hogy legalább egy részét elhasználjam.
Egyik kedvenc szakácskönyvem Jamie Oliver Otthonos ízek (Comfort food) szakácskönyve. Olyan recepteket mutat be, amiket én legszívesebben ünnepi alkalmakra készítek el. A pavlova az egyik kedvence és specialitása, éttermeinek étlapjain is megtalálható. Habcsók gyümölccsel és tejszínhabos-joghurtos krémmel – nem is kell, hogy finomabb édesség kerüljön terítékre Húsvétkor a sonka után. Ezért fellapoztam a szakácskönyvet és – kis módosítással ugyan, de elkészítettem.
Hozzávalók
8 tojásfehérje
400 g kristálycukor
600 g eper
1 evőkanál citromlé
3 púpozott evőkanál porcukor
1 evőkanál balzsamecet
1 rúd vanília kikapart magjai
400 ml habtejszín
200 ml görög joghurt
mentalevél a díszítéshez
Elkészítés
A tojásfehérjét verd lágy habbá, majd 3-4 adagban add hozzá a cukrot és verd addig, amíg teljesen el nem olvad. Bélelj ki két tepsit sütőpapírral, rajzolj rájuk egy-egy 24 cm átmérőjű kört. Halmozd a fehérje egyik felét az egyik, másik felét a másik tepsibe, majd egyengesd el úgy, hogy a hab a körön belül maradjon. A habot tedd 130 fokra előmelegített sütőbe, süsd kb. 1 órát. Utána kapcsold le a sütőt, de a habcsókokat hagyd benne, amíg ki nem hűl.
Az epret pucold meg, darabold fel, tedd egy tálba. Add hozzá a citromlevet, 1 evőkanál porcukrot és a balzsamecetet. Hagyd állni 5-10 percig, míg az eper
kicsit megpuhul. Közben tedd egy tálba a tejszít, add hozzá a maradék porcukrot és a vaníliát, verd laza habbá. Utána óvatosan keverd bele a görög joghurtot.
Az egyik habcsók lapot tedd kínáló tálra, a joghurtos krém nagy részét kanalazd rá, egyengesd el rajta. Oszlasd el rajta az eper felét. Borítsd rá a másik habcsók lapot, amire kend a maradék krémet és díszítsd a maradék eperrel.