Görög húsvéti briós.

A tavaly húsvéti Jamie magazinban olvastam az olaszok és a görögök tradícionális húsvéti kalács receptjét. Elsőként – tavaly – nem is én lettem volna, ha nem az olasz Colomba Pasquale-t sütöm meg, de mivel szeretek mindig valami újat kipróbálni, most ismét előkaptam a magazint, hogy kipróbáljam a görögök nemzeti finomságát.
Ezt a briós jellegű, ám alakjában hármas fonatú kalácsot Jézus feltámadásának napján fogyasztják. Hagyományosan piros tojással a közepén sütik és tálalják, ami Jézus vérét jelképezi. A görögök mediterrán cseresznyével készítik, az én receptem viszont naranccsal és narancsos mázzal sült. Olyan, mint a foszlós kalács, narancs ízzel és mázzal, melytől szép fényt is kap. 

Hozzávalók a tésztához

300 ml langyos tej
20 g friss élesztő
80 g vaj
625 g liszt
1 kávéskanál só
1 kávéskanál narancshéj
110 g cukor
3 evőkanál narancslé
2 felvert tojás

Elkészítés
Egy kis tálba morzsold bele az élesztőt, kanalazz rá egy keveset a tejből. A maradékot melegítsd össze a vajjal, hogy az teljesen felolvadjon benne.
A cukrot, a sót és a naracshéjat keverd össze 125 g lisztet. Add hozzá az élesztőt és a vajas tejet, jól dolgozd össze. Tedd félre 20-25 percre, ezalatt buborékos lesz a tészta. Ekkor add hozzá a maradék lisztet, a narancslevet és a tojásokat, pár perc alatt dagassz lágy tésztát. Keleszd a duplájára.
Borítsd ki a tésztát lisztezett felületre, kicsit gyúrd át, majd formázz belőle 3 egyforma rudat. A végüket nyomkodd össze, fond meg a kalácsot.
Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, majd kör alakban tedd rá a kalácsot. Pihentesd további 30 percig.
A közepébe ültess egy pirosra festett keménytojást, majd tedd 180 fokra előmelegített sütőbe 20 percre.

Hozzávalók a mázhoz

3 evőkanál narancslé
2 evőkanál porcukor

Elkészítés
Közben a mázhoz melegítsd össze a narancslevet a cukorral. Kend meg vele a kalácsot, majd tedd vissza további 20 percre.
A sonka mellé, vagy reggelire is kínálhatod.