Puha süti, vagy reggeli?
A nagymamamám specialitása volt régen ez a süti. Ha arról volt szó, hogy ő készíti valamit, biztos, hogy ezt kértük tőle. Mivel 90 éves elmúlt, már nem szokott sürögni a konyhában, mostanában én készítem el azokat a recepteket, amiket régen ő csinált. A kefires sütit egy hosszúkás cserépedényben sütötte, ami a mai napig megvan, természetesen én is mindig ebben sütöm meg. Másra szerintem még nem is használtuk azt a legalább 40 éves edényt. 🙂
Mi az a család vagyunk, aki édeset reggelizik: kalács, lekvár, kakaós csiga, túrós táska. Így a kefires süti is a hétvégi reggeliző asztalra került. A süti formára a kalácshoz, állagra pedig a muffinhoz hasonlít. A vaníliás-kakaós a legjobb kombináció, de elkészíthető csak egyik, vagy másik változat.
Hozzávalók
∼20×24 centis tepsihez∼
6 dl rétesliszt
4 dl cukor
1 csomag vanilin cukor
3 tojás
2 dl kefir
1 dl olaj
1 csomag sütőpor
2 evőkanál cukormentes kakaópor
Elkészítés
A tojásokat keverd habosra a cukorral és vanilin cukorral, majd add hozzá a kefirt, az olajat, végül pedig a sütőporral elkevert lisztet. Dolgozd össze pár percig, hogy a hozzávalók jól elkeveredjenek.A tészta felét öntsd kivajazott és kilisztezett, vagy sütőpapírral bélelt hosszúkás sütőformába. A másik feléhez keverd hozzá a kakaóport, majd ezt is öntsd a sütőformába. 160 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt süsd készre.
Kihűlve, felszeletelve kínáld.