Csak sajtimádóknak.

A nemrégi osztrák hütte túra és a käsespetzle ihlették a most következő receptet. Tudom, hogy ez kicsit sem olaszos, de amiben sajt van, az csak jó lehet.
Azért, hogy extra sajtos legyen, még a gnocchit is felturbóztam egy kis sajttal. Az olaszos fogásnak az osztrák alpok ízeit adták azok a sajtok, amiket a síelésről hoztam haza, de nem kell különlegességeket beszerezned ehhez az ételhez. Használj 2-3 féle markáns ízű sajtot, például ementálit és cheddart.

Hozzávalók
∼2 főre∼

250 g krumpli
1 tojássárgája
300 g reszelt sajt 
kb. 150 g liszt
2 dkg vaj
2 dkg liszt
2 dl tej
só, bors, szerecsendió

Elkészítés
A gnocchihoz a krumplit főzd puhára, pucold meg és krumplitörőn nyomd át. Add hozzá a tojássárgáját, 100 g sajtot, sózd. Kezd gyúrni, közben adj hozzá annyi lisztet, hogy már formázható, lágy, de ne ragacsos tésztát kapj. Bőven lisztezett deszkán készíts belőle egy kb. 2 cm átmérőjű hurkát, majd késsel darabold fel ujjnyi vastagra. Villa hátán, vagy bordázón pörgesd át a gnocchi-kat. Forrásban lévő sós vízben főzd 1-2 percig, amíg a gnocchi-k a víz tetejére nem jönnek.
A sajtmártáshoz olvaszd fel a vajat, keverd el benne a lisztet, majd folyamatos kevergetés mellett add hozzá a langyos tejet. Forrald fel, ízesítsd sóval, borssal és szerecsendióval, végül keverd bele a maradék reszelt sajtot.
A kifőtt gnocchit merd át a mártásba, forgasd össze.
Parmezánszórással a tetején kínáld.