Uzsonnára, vacsorára.

Ha zöldségfasírtról van szó, régebben nálam kimerült a tócsniban, azaz a reszelt, tojással és liszttel összekevert krumpliban, amit olajon sütöttem meg. Pedig ennél sokkal változatosabb, és fantáziadúsabb zöldséges pacsnikat lehet összedobni, akár köretnek, akár önálló fogásnak, például vacsorára. Ezért mostanában már mindenféle zöldséggel próbálkozom önállóan, vagy mixelve, fűszerekkel felturbózva.
Az alapelv minden esetben ugyan az: vegyél valamilyen nyers zöldséget, reszeld le, adj hozzá tojást, fűszereket és egy kis lisztet, vagy panírmorzsát, formázz belőle pacsnikat, majd süsd ki valamilyen zsiradékon.

A négy kedvencem:

  • 3 répa, 1/4 zeller, fél ujjnyi gyömbér, vagy 1 chili
  • 1 édesburgonya, 2-3 evőkanál parmezán, 1 csapott teáskanál rozmaring
  • 1 brokkoli, 2 marék reszelt cheddar
  • 1 nagyobb cékla, 6-8 szem édeskömény mag megpirítva, majd összetörve, 1 csapott teáskanál oregano

Természetesen mindegyikbe megy egy kis só és bors, 1 egész tojás, és néhány evőkanál liszt, vagy panírmorzsa, hogy összetartsa a masszát.

Megsütni forró serpenyőben szoktam régebben kevés olajon, de mostanában kókuszzsírt használok. Ha még ennél is egészségesebben szeretnéd elkészíteni, a pacsnikat helyezd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és 200 fokon süsd 15-20 percig (félúton forgasd meg).

Végül pedig készíthetsz hozzá fokhagymást tejfölt márotgatósnak.