Császári desszert.

Nem kifejezettem hütte étel, de a gőzgombócról mindig eszembe jut. Valószínű azért, mert ez is a nyugati szomszédjainktól származó étel, és a hüttékben is kapható. Mivel az utóbbi hónapokban elég gyakran készítettem gőzgombócot, nem maradhatott el, hogy előkapjam a családi, majdnem 100 éves receptes füzetkét és elkészítsem üknagymamám rceptje szerint. 
A zsírban/olajban sült tésztát, porcukorral és lekvárral fogyasztották desszertnek már az Osztrák-Magyar Monarchia idején. Állítólag Sissi (akiért egyébként rajongok, kívülről tudom a róla készült filmet, és, ha tehetném Schönbrunnba költöznék) szakácsa készítette el először a császárnő számára, innen kapta a Kaiser Smarni, azaz a császármorzsa nevet. Az eredeti császári recept egyes források szerint liszttel készült, mi azonban mindig is búzadarát használtunk hozzá. A családi receptünkben pedig egy, a mai napig meglévő ezüst mérőkalanat használunk a hozzávalók kiméréséhez. Ezt persze lefordítom mindenki számára használható mértékegységre, hogy ti is el tudjátok készíteni. 🙂

Hozzávalók
∼6 főre∼

300 ml tej
2 csapott evőkanál cukor
1 tojás
egy csipet só
300-350 g búzadara
1 citrom/narancs reszelt héja
1 marék mazsola
poercukor és lekvár a tálaláshoz

Elkészítés
A tejet keverd el a cukorral, a tojással, a sóval és a citromhéjjal, majd apránként add hozzá a búzadarát. A tésztához annyi kell, hogy egy sűrű palacsintatészta állagú masszát kap.
Egy lábosban melegíts annyi olajat, hogy az edény alját jól ellepje. Öntsd bele a tésztát és hagyd, hogy egy kicsit átsüljön. Ekkor egy fakanállal kezd el összetörni és átforgatni a tésztát úgy, hogy minél kisebb darabokra essen,  minden oldala szép, aranyos színt kapjon. A végén keverd bele a mazsolát.

Porcukorral megszórva, házi lekvárral kínáld. Én most a saját készítésű narancslekvárral szolgáltam fel, de válassz kedvednek való ízt.